Taliban vraj využil nemocnicu v Kundúze ako ľudský štít, MSF to popiera

TA3 TASR ČTK
4.10.2015 09:32

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc poprela správu, že bojovníci radikálneho islamského hnutia Taliban strieľali z jej nemocnice v Kundúze na severe Afganistanu na jednotky NATO a afganskej armády.

Lekári ako ľudský štít

Afghanské úrady uviedli, že bojovníci Talibanu pred útokom vstúpili do nemocnice a držali ju ako "ľudský štít". Kto na teroristov následne zaútočil a zabil pritom najmenej 22 pacientov a pracovníkov nemocnice ale úrady neuviedli.

Afghanské ministerstvo obrany vyhlásilo, že teroristi vyzbrojení ľahkými a ťažkými zbraňami vstúpili do objektu nemocnice, využili budovu a ľudí vvnútri ako ľudský štít a strieľali na bezpečnostné sily. Na budovu potom pálili a poškodili ju bojové vrtuľníky, uviedol bez ďalšieho upresnenia hovorca afghanského ministerstva obrany Davlat Vazírí. Ministerstvo obrany taktiež vo vyhlásení bez upresnenia uviedlo, že v rámci boja dopadla jedna raketa blízko nemocnice a zranila civilistov.

Hovorca afghanského ministerstva vnútra Sádik Sidikkí vyhlásil, že v čase útoku sa v nemocnici ukrývalo 10 až 15 teroristov. "Všetci teroristi boli zabití, ale stratili sme aj doktorov," uviedol hovorca. Aký útok objekt poškodil ale neuviedol. Len dodal, že 80 pracovníkov nemocnice, vrátane 15 cudzincov odviedli do bezpečia.

Pacienti zhoreli zaživa

„Brány areálu boli celú noc zatvorené, takže nikto, kto v nej nepracuje, nelieči sa, alebo o niekoho nestará, v čase bombardovania v nemocnici nebol,“ uviedla organizácia vo vyhlásení. Objekt po útoku zachvátil požiar, niektorí pacienti tak podľa svedkov zhoreli zaživa. Medzi obeťami sú tri deti.

"Slovami tú hrôzu nejde vyjadriť. Na jednotke intenzívnej starostlivosti horelo šesť pacientov priamo v posteliach," popísal scénu vedúci tímu ošetrovateľov v kundúzskej nemocnici Lajos Zoltán Jecs. "Na operačnom stole ležal uprostred všetkých trosiek mŕtvy pacient," uviedol.

"Sledovali sme, ako naši kolegovia umierajú," povedal. Jeden z lékarov ihneď potreboval operáciu, ale zomrel priamo na stole v kancelárii. "Robili sme, čo sme mohli, ale nestačilo to," dodal Jecs. Niektorí jeho kolegovia boli po bombardování príliš šokovaní, len plakali. "Nie je ľahké vidieť dospelých mužov, vlastných priateľov, ako nemôžu prestať plakať," povedal maďarský zdravotník.

Incident nezávisle vyšetria

Americký prezident Barack Obama vyslovil sústrasť pozostalým obetí bombardovania nemocnice organizácie Lekári bez hraníc v afganskom Kundúze. Podľa Obamovho písomného vyhlásenia americké ministerstvo obrany spustilo vyšetrovanie tohto "tragického incidentu". "Počkáme si na výsledky vyšetrovania predtým, než vyslovíme definitívny súd nad okolnosťami tejto tragédie," povedal Obama.

Gerálny tajomník OSN Pan Ki-mun medzičasom zásah nemocnice odsúdil. Pozadie útoku je nevyhnutné úplne a nezávisle vyšetriť, dodal Pan. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo vyhlásení vyjadril svoj "hlboký zármutok nad týmto tragickým incidentom". "Lekári bez hraníc vykonávajú výnimočnú humanitárnu prácu po celom svete, vrátane Afganistanu. Zohrávajú dôležitú rolu vo vytváraní podmienok pre lepšiu budúcnosť afganského ľudu," uviedol Stoltenberg a informoval, že USA incident vyšetria v spolupráci s afganskou vládou.

Pri leteckých útokoch na nemocnicu zahynulo najmenej 19 osôb, pričom desiatky ďalších utrpeli zranenia. Podľa MSF incident predstavuje vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva. Všetky indície zároveň naznačujú, že nemocnicu bombardovali medzinárodné koaličné jednotky. Americká armáda pripustila len to, že podnikla útok "v okolí" kundúzskej nemocnice. Jeho terčom mali byť povstalci, ktorí spustili paľbu priamo na amerických vojakov, asistujúcich afganským vládnym silám v Kundúze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok