Portugalská vládna koalícia vyhrala voľby, prišla ale o väčšinu

ČTK
4.10.2015 18:15

Stredopravá vládna koalícia deklarovala víťazstvo vo voľbách v Portugalsku. Stalo sa tak po zverejnení prvých odhadov, založených na odpovediach voličov vychádzajúcich z volebných miestností.

Coelho na čele, nasleduje Costa

Portugalská vládna pravicová koalícia vo voľbách zvíťazila, ale stratila v parlamente väčšinu a nie je tak celkom isté, či sa udrží pri moci. Vyplýva to z predbežných výsledkov po sčítaní vyše 90 percent hlasov. Agentúry na základe prvých prieskumov naznačovali, že by sa aliancia premiéra Pedra Passosa Coelha mohla napriek stratám udržať pri moci.

Podľa predbežných výsledkov Coelhova koalícia Sociálnodemokratickej a Ľudovej strany dostala 41 percent hlasov, zatiaľ čo druhú Socialistickú stranu bývalého lisabonského starostu Antonia Costu podporilo asi 32 percent hlasujúcich voličov.

Socialistom by sa mohlo podariť zostaviť koalíciu s ďalšími dvomi stranami, ktoré sa  do parlamentu zrejme ešte dostanú a majú ľavicové smerovanie.  Koalícia demokratickej jednoty má zatiaľ 7,5 percenta hlasov a marxistický Ľavicový blok 9,2 percenta.

Najmä o reformách

V predvolebných prieskumoch ešte pred mesiacov viedla Socialistická strana, ale posledné prieskumy pred hlasovaním predpovedali víťazstvo Coelhovej aliance. Naznačili však aj možnosť, že by vládna koalícia mohla v parlamente prísť o väčšinu.

51- ročný Coelho si udržal dôveru veľkej časti obyvateľov, aj keď od nich žiadal veľké obete pri prekonávaní dlhovej krízy. Jeho hlavným argumentom v predvolebnej kampani bolo to, že úsporné opatrenia sa oplatili a vedú k ekonomickému oživeniu. Uťahovanie opaskov ale veľa ľudí od ďalšej podpory aj odradilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok