Platy štátnych zamestnancov porastú, odbory sa dohodli s vládou

TASR
2.10.2015 16:06

Platy štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone prác vo verejnom záujme vzrastú v budúcom roku o 4 %. Dohodli sa na tom odborári spoločne s vládou.

Platy štátnych zamestnancov porastú, odbory sa dohodli s vládou
TASR

Navýšenie platov bude mať vplyv na štátny rozpočet vo výške 148 miliónov eur. Dnešným kolom rokovaní sa tak ukončilo kolektívne vyjednávanie. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády.

Okrem zvýšenia platov sa zástupcovia Konfederácie odborových zväzov, Nezávislých kresťanských odborov Slovenska, Všeobecného slobodného odborového zväzu za zamestnancov a splnomocnení zástupcovia za štát a zamestnávateľov dohodli aj na ďalších benefitoch.

Sú nimi napríklad stanovenie pracovného času pri rôznych pracovných zmenách, taktiež aj platenie príspevku zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie. Ten má tvoriť najmenej 2 % z objemu zúčtovaných platov zamestnancov zúčastnených na doplnkovom dôchodkovom sporení, pričom ak zamestnávateľ nemá uzatvorenú zmluvu so správcovskou spoločnosťou, je povinný takúto zmluvu uzatvoriť.

"Základná výmera dovolenky zamestnanca bude päť týždňov, vo výmere šiestich týždňov bude patriť zamestnancovi, ktorý do konca kalendárneho roka dosiahne najmenej 33 rokov veku. Dovolenka pedagogických zamestnancov v školstve ustanovených v Zákonníku práce bude deväť týždňov v kalendárnom roku," uviedol tlačový odbor Úradu vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok