Rusi prvýkrát útočili v Sýrii, podľa Západu je terčom aj opozícia

TA3 Guardian TASR
1.10.2015 00:36

Rusko odštartovalo letecké nálety v Sýrii. Podľa ruského ministerstva obrany sú terčom útokov vojenské zariadenia, sklady zbraní a paliva a veliteľstvo Islamského štátu. Šéf Pentagonu však tvrdí, že ruské lietadlá útočia na miestach, kde Islamský štát nepôsôbí.

NATO: Letecké útoky v Sýrii vyvolávajú znepokojenie

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril znepokojenie nad tým, že pri útokoch ruských vzdušných síl v Sýrii mohlo dôjsť k zničeniu oblastí ovládaných vzbúrencami, a Rusko možno neútočilo na pozície teroristickej organizácie Islamský štát, napísala agentúra Reuters.

"Som znepokojený správami, ktoré hovoria, že ruské letecké útoky neboli namierené proti IS," povedal počas svojej návštevy Spojených štátov generálny tajomník NATO. "Obzvlášť ma znepokojuje skutočnosť, že ruská strana nevyvinula nijaké úsilie na to, aby jej letecké útoky v Sýrii neboli v konflikte s pokračujúcim bojom proti IS, ktorý zvádza koalícia pod vedením Spojených štátov," dodal Stoltenberg..

Zasiahli osem cieľov IS

Lietadlá ruských vzdušných síl uskutočnili v Sýrii približne 20 náletov, pri ktorých zasiahli osem cieľov extrémistickej organizácie Islamský štát. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany. Podľa neho zničili ruské lietadlá v hornatej oblasti Sýrie veliteľské stanovište a bližšie nešpecifikovaný počet operačných stredísk IS. Pri útokoch údajne nebola zasiahnutá civilná infraštruktúra ani priľahlé oblasti.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest na pravidelnej tlačovej konferencii v reakcii vyhlásil, že americké ministerstvo obrany ruský vojenský zásah v Sýrii preveruje a usiluje sa zistiť, na aké ciele ruské letectvo útočí. "Ministerstvo obrany, samozrejme, prebiehajúci ruský vojenský zásah v Sýrii preveruje," uviedol Earnest.

Podľa neho je zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, či je cieľom ruských leteckých útokov podpora režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, alebo boj proti Islamskému štátu.

Vojenská pomoc

Sýrska prezidentská kancelária potvrdila, že prezident Bašár Asad písomne požiadal svojho ruského partnera o vojenskú pomoc. Vo vyhlásení prezidentskej kancelárie sa ďalej uvádza, že k akémukoľvek nárastu ruskej vojenskej podpory pre Sýriu došlo alebo dochádza na základe žiadosti sýrskeho štátu.

Na základe Asadovej žiadosti ruský prezident Vladimir Putin požiadal hornú komoru ruského parlamentu, Radu federácie, aby mu dala oprávnenie vyslať ruské vojenské jednotky do Sýrie. Senátori Putinovu žiadosť jednomyseľne schválili. Tento krok sa podľa slov vplyvného poradcu Kremľa Sergeja Ivanova týka len vzdušných síl.

Putin: Musíme konať preventívne

Jedinou cestou, ako sa dá bojovať proti teroristom v Sýrii, je konať preventívne. Uviedol  ruský prezident Vladimir Putin, ktorý zdôraznil, že vojenské angažovanie sa Ruska na Blízkom východe bude zahŕňať iba vzdušné sily, pričom bude dočasné, píše agentúra Reuters.

Putin na stretnutí s vládnymi činiteľmi v prezidentskej rezidencii Novo-Ogariovo pri Moskve ďalej povedal, že na porážku džihádistov z Islamského štátu je nevyhnutné zjednotiť medzinárodné úsilie. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v tejto súvislosti vyhlásil, že ruská podpora sýrskeho prezidenta Bašára Asada "nie je konštruktívna", pretože Asad je "súčasťou problému". Šéf NATO zároveň vyzval Rusko, aby "hralo konštruktívnu a nápomocnú úlohu v boji proti IS", uviedla agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok