Rus čaká na transplantáciu hlavy, hrozí mu osud horší než smrť

TA3
27.9.2015 20:21

Počítačový vedec z Ruska, ktorý trpí zriedkavou formou atrofie, už vie, kedy príde jeho hlava k novému telu. Unikátna operácia sa blíži, jej riziká sú obrovské.

Rus čaká na transplantáciu hlavy, hrozí mu osud horší než smrť
YouTube/RT

Čas na výpočty a plánovanie

Zrealizovanie operácie má na starosti taliansky neurochirurg Sergio Canavero. Mala by trvať okolo 36 hodín a počas nej hlavu ruského počítačového vedca Valerija Spiridonova a aj telo darcu ochladia a následne spoja.

"Ak pôjde všetko podľa plánu, dva roky je podľa Canaverových výpočtov dostatočný čas na overenie všetkých vedeckých výpočtov a na naplánovanie postupu," povedal Spiridonov pre Central European News. Uskutočnenie transplantácie naplánovali na december 2017.

Tridsiatnik Spiridonov sa na riskantnú operáciu prihlásil sám. Trpí zriedkavou spinálnou svalovou atrofiou, mozog mu funguje bezchybne, ale telo ho už neposlúcha. Werdnig-Hoffmannova choroba vedie k oslabeniu svalov. Z centrálneho neurónového systému totiž neprichádzajú signály. V súčasnosti neexistuje žiadna účinná liečba a Spiridonov vidí v transplantácii svoju jedinú šancu na život.

"Keď som si uvedomil, že by som sa mohol podieľať na niečom naozaj veľkom a dôležitom, neváhal som a začal som v tomto smere podnikať kroky," povedal Spiridonov.

canavero_0a000002-c481-8d5f.png

Problém miechy

Samotná operácia už na prvé počutie znie takmer šialene. Lekári oddelia hlavu a prišijú ju k inému telu. Otázkou zostáva, či telo novú hlavu prijme. Napriek pokrokom v medicíne ešte žiaden lekár nedokázal úspešne prepojiť ľudskú miechu.

V Canaverovom tíme bude aj čínsky neurochirurg Xiaoping Ren. Ten v oblasti pokusných transplantácií nie je žiadnym nováčikom. Priebeh procedúry naznačil pri transplantácii myšacej hlavy. Na jeho záberoch je vidieť myš, ktorá má evidentne hlavu inak sfarbenej myši.

Nešlo o ojedinelý zákrok, Ren ho urobil mnohokrát. Jednu z týchto operácií pozorovala aj reportérka Wall Steet Journal. Podľa neho myš dokázala dýchať a pohybovať sa, dokonca sa napila. Žiadna z myší však nežila dlhšie ako pár minút.

Ren by chcel zdokonaliť svoj postup zabudovaním malých rúrok, ktoré by prepravili okysličenú krv z mozgu do nového tela. Test by rád vyskúšal aj na primátoch a dúfa v lepšie výsledky. Canavero by rád použil pri prepojení miechy polyetylénglykol. Zlúčeninu tento rok otestuje na myšiach a opiciach aj čínsky neurochirurg Ren.

cinska-mys_0a000002-c481-0f6f.jpg

Kde sa odvážia?

Otázkou zostáva, kde sa bude operácia konať. „Chcel by som zdôrazniť, že operáciu v žiadnom prípade nebudem robiť v Taliansku. Verím, že to bude v Spojených štátoch, kde sme už naviazali kontakty, alebo v Číne či v Indii. Je nepochybné, že to je možné, nech už takzvaní experti hovoria čo chcú: test na zvieratách bol úspešný. Percento úspešnosti sa podľa môjho názoru pohybuje okolo 90 percent,“ uviedol Canavero.

Osud horší ako smrť?

Výber miesta operácie je zložitým procesom. "Mali by ste porozumieť, že to nie je len medicínsky zákrok. Táto operácia má aj politický význam. Sovietsky zväz bol prvým, ktorý poslal Gagarina do vesmíru, Amerika bola prvá na Mesiaci. Hostiteľská krajina prvej transplantácie hlavy sa stane tiež takýmto lídrom," vysvetlil taliansky chirurg.

Číňan Ren nevidí etické obmedzenia, svoju prácu porovnal k dnes už samozrejmej transplantácii ruky. Študoval a pracoval 15 rokov v USA a potom sa vrátil do rodnej krajiny.

"Čína práve teraz chce byť špičkou. Ak si myslíte, že môže byť pre výskum prínosom, môže vložiť finančné zdroje na jeho podporu," povedal Ren. Politické špičky v Číne by radi videli v krajine Nobelovu cenu.

Prezident Americkej asociácie pro neurochirurgiu Hunt Batjer však upozorňuje, že práca s mozgom je tak zložitou operáciou, že následky môžu byť nepredvídateľné.

Niektorí neurológovia hovoria o možnosti doteraz nedosiahnutej úrovne šialenstva pri pacientoch s transplantovanou hlavou. "Neželal by som to nikomu. A nedovolil by som nikomu, aby mi to urobil, pretože existuje veľa vecí horších ako smrť," dodal Batjer.

Smrtonosné testovanie v minulosti

K čiastočne úspešnej transplantácii hlavy primáta už pred 50 rokmi došlo. Americký doktor Robert White vtedy transplantoval hlavu opice. Zviera sa nemohlo hýbať a prežilo len 9 dní, pretože sa nepodarilo spojiť miechu. Zdalo sa však, že telo novú hlavu prijalo.

Sovietska chirurgia testovala krajné medze na psoch. V 50. rokoch chirurg Vladimir Demichov dokázal opakovane transplantovať psiu hlavu, ale zviera prežilo maximálne 6 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok