Tri tisícky mŕtvych a zmenený svet. Od útokov na USA prešlo 14 rokov

TA3 SITA
11.9.2015 07:53

Teroristická organizácia al-Káida uskutočnila 11. septembra 2001 útoky unesenými lietadlami na obe veže Svetového obchodného centra v americkom New Yorku a na budovy Pentagónu vo Washingtone a v Pennsylvánii.

Boj s terorizmom

Teroristický čin, pri ktorom zahynulo 2995 osôb a zranenia utrpelo 6000 osôb, mal výrazný dosah na svetovú politiku i ekonomiku a ľudstvo nadlho ponoril do strachu a obáv. Spojené štáty americké odpovedali na útoky tzv. vojnou proti terorizmu a mnohé ďalšie krajiny zaviedli prísne bezpečnostné opatrenia.

Hororové udalosti v New Yorku, Washingtone a v Pennsylvánii sa odohrali 11. septembra 2001, keď štyri komerčné lietadlá unieslo 12 mužov z teroristickej organizácie al-Káida. Lietadlá typu Boeing 767 a Boeing 757 nasmerovali na newyorské "Dvojičky" a do budovy amerického ministerstva obrany - Pentagónu - vo Washingtone.

Štvrté unesené civilné lietadlo nezasiahlo nijaký cieľ, havarovalo v neobývanej oblasti v Pennsylvánii.
Vo večerných hodinách v deň tragédie prisľúbil vtedajší 43. americký prezident George W. Bush v televíznom prejave vypátranie a potrestanie vinníkov tragédie i odplatu krajine, ktorá by im poskytla úkryt. Spojené štáty potom opakovane vyslovili podozrenie, že za útokmi stojí arabský miliardár a militantný extrémista Usáma bin Ládin, žijúci v Afganistane.

Dôsledky útokov zasiahli celý svet

USA následne po útoku prijali zákon o patriotizme a zintenzívnili akcie vedené proti al-Káide. Jej vodcu bin Ládina vypátrali a zastrelili príslušníci špeciálnej americkej vojenskej jednotky operujúcej v Pakistane, jeho smrť potvrdil americký prezident Barack Obama 2. mája 2011.

Dôsledky útokov zasiahli celý svet, či už išlo o prijatie rôznych bezpečnostných opatrení na letiskách a v lietadlách, alebo zavedenie tvrdej protiteroristickej legislatívy v mnohých krajinách.

Dosah dňa, na ktorý sa nedá zabudnúť, nezoslabol pre mnohých Američanov ani po mnohých rokoch. Až 57 percent obyvateľov USA v celonárodnom prieskume z roku 2011 uviedlo, že 11. september 2001 ovplyvnil ich život, zároveň ich však udalosti spojené s teroristickými útokmi spojili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok