Kiska o utečeneckej kríze: Zápasíme o srdce a charakter Slovenska

TA3 TASR prezident.sk
7.9.2015 12:50

Na dohodu a solidaritu v Európe vyzval prezident Andrej Kiska, ktorý vystúpil s vyhlásením k aktuálnej utečeneckej kríze. Debatu o migrantoch vníma ako zápas o srdce a charakter Slovenska.

Ide o otázku života a smrti

Prezident Kiska si myslí, že v diskusii o utečeneckej kríze treba na Slovensku pokračovať. "Nie pre kvóty a solidaritu medzi krajinami v Európskej únie, ale kvôli ľudským bytostiam, ktoré potrebujú pomoc a aj kvôli nám samým," uviedol vo vyhlásení k utečeneckej kríze.

Ako pripomenul, pre mnohých ľudí, ktorí opúšťajú svoje krajiny, ide o otázku života a smrti, ale v prípade Slovenska ide o jeho srdce a charakter. "Akou krajinou chceme byť a čo sme ochotní pre ňu spraviť. Zápas o náš vlastný charakter, o srdce nášho Slovenska prehráme, ak nebudeme ako občania a politici rozlišovať medzi strachom z neznámeho a otvorenou nenávisťou, pohŕdaním ľudskými životmi, extrémizmom, xenofóbiou a fašizmom," upozornil prezident.

Poďakoval tým, ktorí pomohli

Podľa neho treba odlišovať medzi prirodzeným ľudským strachom z neznámeho a prejavmi neznášanlivosti, ktoré treba nahlas odmietnuť. Poukázal na to, že vyjadrenia o utečencoch ako o pravdepodobných teroristoch alebo ekonomických špekulantoch nie je strach z neznámeho, ale sú to heslá xenofóbie a extrémizmu. "Ak sa ostatní prispôsobíme a budeme mlčať alebo odvracať zrak, potom potichu tolerujeme heslá o bielom Slovensku," podčiarkol. 

Zároveň poďakoval a vyslovil uznanie všetkým občanom, ktorí spontánne a bez politickej podpory namiesto "my na Slovensku nemôžeme, povedali - aj my na Slovensku pomôžeme". "Títo ľudia dokazujú, že slová ako dobro, súcit, porozumenie sú trvalou hodnotou ľudí na Slovensku," dodal Kiska.

Prečítajte si celé vyhlásenie Andreja Kisku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok