Čína pokračuje v prenikaní na český trh, kupuje pivovar, aerolinky či futbalový klub

TASR
5.9.2015 16:32

Investičná spoločnosť China Energy Company Limited kupuje takmer polovicu leteckej firmy Travel Service. Tým zároveň získava aj podiel v Českých aerolíniách. Ďalej Číňania ovládnu skupinu Pivovary Lobkowicz a vstúpia do firiem mediálneho magnáta Jaromíra Soukupa.

Čína pokračuje v prenikaní na český trh, kupuje pivovar, aerolinky či futbalový klub
ČTK/DPA

Slavia Praha v čínskych rukách

V minulých týždňoch kúpila spoločnosť Martinický palác na Hradčanskom námestí a budovu Živnobanky v Prahe. Potom v Pekingu na jednej akcii oznámila, že kupuje väčšinový podiel vo futbalovej Slavii Praha. Menšinový podiel pri tejto príležitosti prevzal spolumajiteľ leteckej spoločnosti Travel Service, miliardár a fanúšik "zošívaných" Jiří Šimáně. Ten nebude s Číňanmi partnerom len v Slávii, ale aj v Travel Service, ktorú doteraz vlastnil s Romanom Vikom a Jaromírom Šmejkalom.

Predstavitelia CEFC a Travel Service potvrdili predchádzajúce špekulácie a oznámili, že sa dohodli na strategickej spolupráci. To znamená, že v prvej fáze získa CEFC 10-% podiel v spoločnosti Travel Service. V ďalšej etape prevezme 39,92 % jej akcií. V záverečnej fáze realizácie dohody dôjde k zvýšeniu základného majetku českej spoločnosti najmenej o jednu miliardu Kč (27,03 milióna eur).

Export piva do Číny

Podľa oficiálneho oznámenia partneri plánujú vybudovanie silného prepravcu so zameraním na všetky segmenty leteckej prepravy. Na ruzynské letisko chcú viesť hlavné spojenie z Číny a Ázie.

CEFC vlani dosiahla zisk 561 miliónov USD (503,68 milióna eur). Jej tržby dosiahli 34,7 miliardy USD. Spravovala aktíva za 8,4 miliardy USD a zamestnávala viac ako 21.500 osôb.

CEFC sa umiestnila v minuloročnom rebríčku Fortune Global 500 na 342. mieste na svete. Číňania kúpili 79,4-% podiel v súkromnej pivovarníckej skupine Lobkowicz. Za podiel zaplatia 1,9 miliardy Kč. CEFC sa netají ani ambíciami významne posilniť export českého piva do Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok