Zomrel najmenší človek na svete, bol zapísaný aj v Guinnessovej knihe rekordov

ĆTK
5.9.2015 08:40

Oficiálne najmenší človek sveta, 75-ročný Nepálec Chandra Bahádur Dangi meriaci len 54,6 centimetra, zomrel. Oznámila to v Londýne Guinnessova kniha rekordov.

Zomrel najmenší človek na svete, bol zapísaný aj v Guinnessovej knihe rekordov
SITA/AP Twitter/ksdknews

V Nepále bol celebritou

"Guinnessova kniha rekordov sa s veľkou ľútosťou dozvedela o smrti Chandra Dangiho, ktorý bol držiteľom titulu najmenší človek na svete," uviedli vo vyhlásení predstavitelia príručky, ktorá sumarizuje, zaznamenáva a kategorizuje svetové rekordy z oblasti ľudskej činnosti i prírody.

Vlani v novembri sa Chandra Bahádur Dangi v londýnskom parlamente stretol s najvyšším človekom sveta Turkom Sultánom Kösenom, ktorý meria 2,51 metra. "Som nadšený, že vidím najvyššieho človeka sveta. Zaujímalo ma, aké to bude, keď sa stretnem so svojím úplným opakom," vyhlásil vtedy Nepálec. Dangi žil v južnom Nepále, kde bol celebritou. Pravidelne sa objavoval na miestnych akciách a zahajoval náboženské slávnosti.

Zarábal si tkaním

Drobný starček vážil približne 15 kilogramov, podľa členov svojej rodiny i lekárov sa však ešte vlani tešil dobrému zdraviu. Príčina jeho úmrtia nie je známa.

Sám Dangi svoje oficiálne uznanie vnímal ako istú formu odškodnenia za roky trápenia, ako sa pred časom zveril agentúre AFP. Osirel v 12 rokoch, potom sa ho ujali príbuzní, ktorí ho ukazovali za peniaze na jarmokoch. Postupne si začal sám skromne zarábať na živobytie tkaním z juty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok