Slovinsko zmenilo názor na kvóty, Ľubľana je pripravená prijať 2000 migrantov

TASR
4.9.2015 19:35

Slovinsko už nenamieta voči stanoveniu záväzných kvót pre prijatie migrantov v členských krajinách Európskej únie. V Ľubľane sú pripravení prijať 2000 migrantov, vyplynulo z vyjadrenia šéfa tamojšej diplomacie Karla Erjavca.

Slovinsko zmenilo názor na kvóty, Ľubľana je pripravená prijať 2000 migrantov
SITA/AP

Odmietavý postoj V4 nechápu

Podľa jeho slov Slovinsko podporuje návrh o kvótach Európskej komisie a s poľutovaním registruje, že niektoré európske krajiny majú ku kvótam odmietavý postoj.

V Maďarsku a Grécku hrozí humanitárna kríza, čo zaväzuje ostatné členské krajiny Európskej únie k solidarite, zdôraznil Karl Erjavec a dodal, že je potrebné nájsť spoločné európske riešenie v danej oblasti.

Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky na summite v Prahe odmietli nielen záväzné kvóty pre prijatie utečencov, ale ohradili sa aj proti plánom na prerozdelenie ďalších 120.000 migrantov.

Zmenili názor

Európska komisia, ako zaznelo z Bruselu, chce predložiť návrh rozdelenia 160.000 utečencov z troch najvýraznejšie tlaku migrantov vystavených krajín - Talianska, Grécka a Maďarska.

Dvojmiliónové Slovinsko, ktoré má pomerne vysoké HDP na osobu a v ktorom činí miera nezamestnanosti 12,5 percenta, pôvodne odmietalo zavedenie záväzných kvót pre prijatie migrantov.

Tamojší premiér Miro Cerar preferoval ešte v priebehu jarných mesiacov prijatie migrantov na báze dobrovoľnosti a avizoval, že jeho krajina prijme 35 migrantov spomedzi 40.000 utečencov nachádzajúcich sa v tom čase v Grécku a v Taliansku.

Problém čislo jeden

Predstavitelia slovinského rezortu obrany v tamojšej verejnoprávnej televízii uviedli, že Slovinsko disponuje kapacitami vhodnými na prijatie 5000 utečencov. Migrantov by postjuhoslovanská republika umiestnila v celkove desiatich obciach v centrálnej časti krajiny.

Ešte pred troma dňami sa šéfovia slovenskej a slovinskej diplomacie - Miroslav Lajčák a Karl Erjavec - pri rokovaniach v Blede zhodli, že kvóty, hoci riešia jeden čiastkový problém, nie sú komplexnou odpoveďou na výzvu, ktorú predstavuje neustály prílev utečencov do Európy. "Migrácia je pre nás momentálne problém číslo jeden a všetko úsilie v rámci EÚ by malo smerovať k jeho vyriešeniu," konštatoval Lajčák.

Hlavnou otázkou pri riešení migračnej krízy nie je delenie utečencov, ale zabránenie príchodu ďalších, podčiarkol minister zahraničných vecí a poznamenal, že od júnového summitu lídrov EÚ nedošlo k žiadnym zásadným krokom na zastavenie pašerákov. "Utečenci naďalej zomierajú pri zúfalých pokusoch dostať sa do EÚ. Prečo nevidíme intenzívnejšiu spoluprácu bezpečnostných a spravodajských zložiek pri rozkladaní pašeráckych sietí? Ako je možné, že vonkajšia hranica EÚ je naďalej priepustná? V rámci EÚ potrebujeme otvorenú a úprimnú diskusiu o všetkých týchto aspektoch. Len tak sa môžeme posunúť bližšie k nájdeniu komplexného a udržateľného riešenia," uviedol vtedy Lajčák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok