Depardieu sa chce presťahovať do Bieloruska za sympatickým prezidentom

ČTK
4.9.2015 16:19

Francúzsky herec Gérard Depardieu známy sympatiami k východoeurópskym autoritárskym vodcom sa chce sťahovať do Bieloruska. Umelec to povedal v rozhovore, ktorý publikoval bieloruský týždenník TV Magazin. Nadšením pre štát označovaný za poslednú diktatúru v Európe sa Depardieu nakazil pri júlovej návšteve v Minsku.

Depardieu sa chce presťahovať do Bieloruska za sympatickým prezidentom
SITA/AP

Vyhnúť sa plateniu daní

Depardieu bol počas prázdnin hosťom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, s ktorým sa za veľkého záujmu miestnych štátnych médií vybral na kosenie sena. Poľnohospodárske práce si prezident vybral ako štart svojej kampane pred voľbami hlavy štátu, ktoré sa uskutočnia v októbri. Depardieu pri tejto príležitosti s kosou v ruke označil Bielorusko za "malé Švajčiarsko".

Svoj obdiv voči Bielorusku Depardieu neskrýval ani v rozhovore pre minský TV Magazin. "Už čoskoro budem žiť v Bielorusku medzi farmármi. Je to krásna krajina so sympatickým prezidentom," vyhlásil herec. Dôvodom jeho sťahovania je vraj snaha vyhnúť sa vysokému zdaneniu na západe Európy.

Veľké podnikateľské plány

Vzburu voči európskym daňovým úradom Depardieu deklaroval už pred rokmi, kedy sa chcel sťahovať z Francúzska do Ruska. Napriek tomu, že dostal od prezidenta Vladimira Putina ruský pas a neskôr si zaobstaral aj byt v mordvinskom meste Saransk, na východe Európy sa objavuje len zriedkavo.

V Saransku, ktorý leží asi 650 kilometrov východne od Moskvy, si pritom chcel otvoriť reštauráciu a umelecké centrum. V ruskom hlavnom meste si zas chcel vlani zariadiť reštauráciu s názvom Gérard. Podnikať chce aj v Bielorusku, na susednú Ukrajinu Depardieu pre schvaľovanie ruskej anexie Krymu päť rokov nesmie vkročiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok