Lídri V4 sa na samite k migrantom dohodli na posilnení ochrany hraníc

TA3 TASR ČTK
4.9.2015 17:50

Krajiny V4 sa chcú aktívne podieľať na riešení migračnej krízy. Sú pripravené poskytnúť expertov a vybavenie na ochranu vonkajších hraníc Schengenu, posilniť boj proti pašerákom alebo podporovať boj proti Islamskému štátu. Premiéri Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska to uviedli v spoločnom vyhlásení po skončení mimoriadneho summitu.

Kritika únijných postupov

Český premiér Bohuslav Sobotka na tlačovej konferencii poznamenal, že jednanie zvolal z dôvodu napätej situácie, ktorá v dôsledku migračnej krízy panuje v Európe. Spolu s Robertom Ficom, šéfkou poľskej vlády Ewou Kopaczovou a maďarským premiérom Viktorom Orbánom v prehlásení vyjadril hlboké poľutovanie nad stratenými ľudskými životmi.

Štvorica politikov taktiež vyjadrila presvedčenie, že doterajší pokrok v implementácii opatrení na európskej úrovni nie je dostatočný. Vyzvala preto Európsku komisiu, aby 14. septembra na zasadaní únijných ministrov vnútra podala prehľad doposiaľ podniknutých aktivít.

V ďalšej časti prehlásenia sa Vyšehradska skupina prihlásila k posilneniu pomoci pre zvlášť ohrozené skupiny utečencov alebo zvýšeniu finančnej a materiálnej pomoci krajinám s veľkou populáciou utečencov. Európska politika by sa podľa V4 mala vedľa Stredomoria viac sústrediť aj na balkánsku migračnú trasu. Dvadsaťosmička by taktiež mala zefektívniť ochranu vonkajších hraníc a ponechať dobrovoľnosť pri prijímaní utečencov. Jednotlivé členské krajiny potom majú podľa V4 plniť svoje právne povinnosti.

Riziko prílevu teroristov

Spravodajské informácie hovoria, že nekontrolovaný prílev migrantov na územie EÚ so sebou prináša aj riziko prílevu ľudí s veľmi nebezpečnými zámermi, ľudí spojených s rôznymi teroristickými iniciatívami a ak bude pokračovať tento nekontrolovaný prílev, bude sa zvyšovať aj ohrozenie vnútornej bezpečnosti EÚ. Po mimoriadnom samite lídrov krajín V4 v Prahe to povedal slovenský predseda vlády Robert Fico s tým, že V4 odmieta povinné kvóty na prerozdelenie migrantov v rámci EÚ a vyslovuje sa za zachovanie schengenského priestoru.

Šéf slovenskej exekutívy zdôraznil, že prioritou je zachovanie Schengenu a na tom sa zhodli aj krajiny V4. "Vláda SR aj vlády krajín V4 sú ochotné pomôcť Taliansku a Grécku technicky, materiálne a finančne, ak budú tieto krajiny dôsledne chrániť schengenskú hranicu," odkázal Fico.

Uzatvorenie hraníc by bolo prehrou

Na margo kvót zopakoval, že sú neprijateľné. "Odmietam moralizovanie slovenskej vlády za to, že chceme dôsledne chrániť schengenskú hranicu. Na moralizovanie chceme odpovedať konkrétnymi návrhmi. Prijali sme dnes dokument, ktorý je podstatne vážnejší, ako si myslíme. Formuje postoje štyroch suverénnych štátov EÚ a obsahuje určité pokyny aj pre ministrov vnútra, ktorí budú rokovať 14. septembra," uviedol.

Podľa Fica bol samit V4 prejavom solidarity voči všetkým, ktorí to naozaj potrebujú. "Chceme jasne rozlišovať medzi ekonomickými a ďalšími migrantmi, ktorí potrebujú ochranu života či zdravia. Považujeme naše spoločné vyhlásenie za písomnosť, ktorá potvrdzuje záujem V4 za každú cenu zachovať hodnotu Schengenu, lebo sloboda pohybu je jeden zo základných pilierov EÚ," dodal Fico s tým, že uzatvorenie hraníc vo vnútri Schengenu by bolo obrovskou prehrou európskej politiky.

Reakcia premiéra Fica po samite V4

Spoločný európsky problém

Český premiér a hostiteľ summitu Bohuslav Sobotka zdôraznil, že migrácia je spoločný európsky problém. "To, čo sledujeme teraz, je chaos, ktorý znižuje reputáciu EÚ vo svete. Súčasná situácia je výzvou pre všetky krajiny EÚ a potrebujeme rýchlu a spoločnú reakciu únie. Európa musí mať funkčnú migračnú politiku, ale musí fungovať aj návratová politika, aby sme vracali späť do vlasti tých, ktorí nárok na azyl nemajú," povedal. Aj Sobotka upozornil, že všetky štáty Schengenu musia plniť svoje záväzky pri ochrane vonkajšej hranice.

Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán zdôraznil, že občania stredoeurópskych krajín cítia obavy a nevedia, či vládna moc je pánom situácie. "Áno, sme pánmi situácie, chceme nimi zostať a presadíme právne normy, cez ktoré ochránime našich občanov," uistil.

Vyjadrili solidaritu

Poľská premiérka Ewa Kopaczová deklarovala, že Poľsko je stále solidárne, neodvracia sa od problémov svojich európskych partnerov ani od situácie utečencov. "Nie sme slepí voči kríze, preto chceme byť solidárni. Ale bez plnej kontroly nad procesom prijímania utečencov, bez možnosti preveriť týchto ľudí, nemôžme hovoriť o zodpovednosti," uzavrela.

Fico a Sobotka budú o migrantoch hovoriť aj 7. septembra v Bratislave po historicky prvom spoločnom rokovaní českej a slovenskej tripartity. K dvojici politikov sa pridá aj rakúsky kancelár Werner Faymann.

Vlakový koridor

Ak by Nemecko prejavilo záujem prijať všetkých sýrskych migrantov, Česko a Slovensko pripravia vlakový koridor na ich presun z Maďarska. Zhodli sa na tom na stretnutí v Prahe ministri vnútra ČR a SR Milan Chovanec a Robert Kaliňák, informoval server Novinky cz.

"Nechali by sme tieto vlaky prejsť bez toho, aby sme migrantov ďalej kontrolovali, iba by sme poskytli sprievod," povedal Chovanec.

Problém s utečencami je treba riešiť tam, kde vzniká, zhodli sa ministri vnútra ČR a SR. Oba štáty vraj doteraz situáciu zvládajú, utečenci totiž nemajú za cieľ ani Českú republiku, ani Slovenskú republiku. Požadujú však riešenie tam, kde problém vzniká, teda už za hranicami Schengenu, napísal spravodajský server iDNES.cz.

Povinné kvóty odmietli

Situácia sa dramatizuje v ostatných dňoch kvôli stavu v Maďarsku, upozornil Chovanec. Slovensko podľa neho veľmi pozorne kontroluje vlaky smerujúce z Maďarska do ČR. "Riešia na dennej báze, prakticky on-line, všetky problémy, ktoré sa objavujú," ocenil prístup polície.

Zopakoval, že povinné kvóty nič neriešia. "Nevieme ani, ako by sme ich na území Českej republiky alebo Slovenska udržali," povedal Chovanec s tým, že utečenci nemajú ani jednu z týchto krajín ako cieľovú. Rovnakého názoru je aj slovenský minister, podľa ktorého je dobrovoľnosť základnou podmienkou integrácie.

Pripravení nasadiť armádu

Český minister vnútra príde na Slovensko ešte v septembri, aby rokoval o ďalšom postupe. Okrem toho sa chystá na rokovania ministrov štátov Európskej únie. Českí zástupcovia tam podľa neho budú požadovať vojenské operácie smerom k pašerákom a zamerané na potápanie lodí.

"Kvóty nie sú schopné zachrániť ľudské životy," uviedol Robert Kaliňák. Pripustil, že migračná vlna je ťažko zvládnuteľná, zvlášť pre Maďarsko. Európska únia by mala byť aktívnejšia aj za svojimi hranicami, napríklad v Turecku. "Problém je treba riešiť tam, kde vzniká," povedal podľa iDNES.cz Kaliňák.

Podľa Chovanca európsky systém na zvládnutie migrácie zlyháva. Keby Maďarsko "pustilo" vlnu utečencov naraz, musela by Česká republika vyhradiť na ich umiestnenie verejné budovy. "Sme pripravení požiadať o pomoc armádu," povedal český minister vnútra.

Otvorený prístup Nemecka

Medzi utečencami sa podľa neho veľmi dobre šíria správy o súčasnej situácii, najmä o otvorenom prístupe Nemecka. "Spolková republika Nemecko pozvala všetkých Sýrčanov k sebe," podotkol Chovanec. Bohužiaľ to podľa neho vedie aj k tomu, že polícia zachytáva v súčasnosti viac falšovaných sýrskych dokladov.

So svojím slovenským náprotivkom Robertom Kaliňákom sa Chovanec stretol práve kvôli riešeniu utečeneckej krízy v Európe a jej dôsledkoch pre Českú republiku a Slovensko.

"S mojím kolegom riešime stále rovnakú tému, to je migračná vlna, ktorá sa dotýka Českej aj Slovenskej republiky," povedal podľa iDNES.cz český minister vnútra.

Pozrite si TB predsedov vlád V4 o výsledkoch samitu v Prahe

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok