ECB znížila strop núdzového financovania pre grécke banky

TASR
4.9.2015 00:39

Európska centrálna banka znížila strop núdzového financovania pre grécke banky, ktorý sa tak dostal tesne k hranici 89 miliárd eur. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg, ktoré sa odvolali na nemenovaný zdroj z bankového sektora.

ECB znížila strop núdzového financovania pre grécke banky
SITA/AP

Podľa zdroja znížila ECB strop v rámci programu núdzového financovania gréckych bánk, známy ako ELA, z pôvodnej úrovne 89,7 miliardy eur na 89,1 miliardy eur. Banka tak reagovala na postupnú normalizáciu podmienok na gréckom bankovom trhu. Je to už druhá redukcia v priebehu pár týždňov. Predtým ECB v auguste zredukovala objem núdzových úverov pre grécke banky o 700 miliónov eur.

Grécke banky museli koncom júna zatvoriť svoje brány, pričom bankové prázdniny trvali tri týždne. Dôvodom bolo rozhodnutie gréckej vlády nepristúpiť na požiadavky medzinárodných veriteľov a namiesto toho vyhlásiť o tom referendum. Rokovania sa okamžite ukončili, čo vyvolalo medzi Grékmi neistotu o ďalší vývoj v krajine a ľudia začali hromadne vyberať svoje vklady.

V obave z kolapsu bankového trhu vláda banky 29. júna zatvorila a zaviedla kapitálové kontroly. Banky sa otvorili 20. júla potom, ako sa vláda dohodla s veriteľmi na novej finančnej pomoci. Situácia sa pomaly stabilizovala a neskôr Atény zmiernili aj kontroly kapitálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok