Hollande a Merkelová predložia návrh na riešenie migračnej krízy v Európe

TA3 TASR
3.9.2015 22:40

Zmena azylovej politiky a prerozdelenie utečencov. Takto si nemecká kancelárka Angela Merkelová predstavuje riešenie utečeneckej krízy. S francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom sa telefonicky dohodla na povinnosti prijímania utečencov.

"Stály a povinný mechanizmus"

Francúzsky prezident Francois Hollande spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou predložia návrh opatrení na riešenie migračnej krízy v Európe. Šéf Elyzejského paláca to oznámil na tlačovej konferencii v Paríži po stretnutí s írskym premiérom Endom Kennym, informovala agentúra AP.

Podľa Hollanda je medzi nimi "stály a povinný mechanizmus", na základe ktorého budú utečenci, "predovšetkým zo Sýrie", rozdeľovaní medzi 28 členských štátov Európskej únie. Návrh má byť predložený 14. septembra na stretnutí ministrov vnútra krajín EÚ.

Balík opatrení

Podľa AP je to prvý raz, čo sa Hollande vyslovil za vytvorenie "povinného mechanizmu" na riešenie migračnej krízy. Balík opatrení bude ďalej zahŕňať návrhy na ochranu hraníc a spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov, ako aj štátmi, cez ktoré utečenci prechádzajú na svojej ceste.

Hollande podľa agentúry DPA tiež uviedol, že čo Európa dosiaľ urobila už nestačí a každá krajina EÚ musí prevziať svoje morálne záväzky.
Podľa francúzskeho prezidenta musia určité štáty splniť svoje záväzky; ktoré sú to, však Hollande nešpecifikoval. Paríž a Berlín navrhli povinné európske kvóty pre prijatie migrantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok