Gašpar: Hlina je podozrivý z dvoch trestných činov

TASR
3.9.2015 17:55

Poslanec Národnej rady Alojz Hlina je podozrivý z trestného činu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu a nebytovému priestoru v súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody.

Gašpar: Hlina je podozrivý z dvoch trestných činov
SITA

Vyslali policajnú hliadku

Na tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že pri týchto trestných činoch je sadzba šesť mesiacov až tri roky. Alojza Hlinu polícia zadržala po tom, ako sa pokúsil zamurovať vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť.

"Vyjadrujem poľutovanie, že musím informovať o konaní, ktoré má charakter trestného činu zo strany poslanca Národnej rady. Vnímam to aj ako vťahovanie polície do politického súboja," povedal Gašpar. Šéf policajtov zároveň zrekapituloval, že pred 12.30 hod. bolo polícii oznámené, že politik Alojz Hlina sa pokúša zamurovať vchod do pobočky. Bola tam vyslaná policajná hliadka, ktorá potvrdila oznámenie.

Použili donucovacie prostriedky

"Bol vykonaný služobný zákrok, osoba bola vyzvaná, aby nastúpila do služobného auta a podrobila sa vyšetrovacím úkonom. Osoba to odmietla, policajti tak použili donucovacie prostriedky, a to hmaty a chvaty. Nedošlo k zraneniu a poslanec nepožiadal o ošetrenie," uviedol Gašpar. Na margo samotného policajného zákroku poznamenal, že na internete zverejnené video nevidel, videl však záznam zasahujúcej hliadky. "Policajti nemali inú možnosť, ako použiť hmaty a chvaty," zdôraznil.

Po predvedení Alojza Hlinu na obvodné oddelenie sa spustila štandardná činnosť orgánov činných v trestnom konaní "Obmedzením osobnej slobody sa začalo trestné stíhanie vo veci. Boli vypočúvané zainteresované osoby. Za najdôležitejšie považujem vyjadrenie pracovníčky pobočky, ktorá popísala celé konanie podozrivého," povedal policajný prezident.

Zamuroval vchod do nebankovky

Podľa Gašpara sa o vznesení obvinenia poslancovi Alojzovi Hlinovi ešte rozhodne. "Keďže po formálnej stránke je minimálne podozrivý z naplnenia skutkovej podstaty dvoch trestných činov, bolo nevyhnutné, aby polícia postupovala tak, ako postupovala. Polícia je na základe ústavy povinná oznámiť obmedzenie osobnej slobody poslanca predsedovi NR SR a predsedovi mandátového a imunitného výboru. To polícia vykonala," uistil Gašpar s tým, že ak dôjde k vzneseniu obvinenia a Alojzovi Hlinovi bude daná možnosť vyjadriť sa, bude prepustený na slobodu.

Alojza Hlinu polícia zadržala po tom, ako na Obchodnej ulici v Bratislave zamuroval vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť. Firma totiž podľa neho nemá oprávnenie poskytovať nové spotrebiteľské úvery, keďže na to doteraz nezískala licenciu od Národnej banky Slovenska.

Podal trestné oznámenie

Konanie poslanca si všimla mestská polícia, od ktorej dostal pokutu vo výške 30 eur za zabratie verejného priestranstva. Poslanec policajtom podal vysvetlenie, následne ho však vyzvali, aby s nimi išiel na policajné oddelenie.

Keď to odmietol, na výsluch ho odviedli. "Ja si plním svoju občiansku povinnosť, zabraňujem páchaniu trestného činu. Ak je pre policajtov závažnejšie moje konanie, keď zabraňujem páchaniu trestného činu, ako podozrenie z páchania trestného činu úžery a nedovoleného podnikania, tak to vyhodnocujem ako veľmi zlé zvládnutie situácie," povedal Alojz Hlina, ktorý už v tejto súvislosti podal aj trestné oznámenie.

Pohotovosť trvá na tom, že plne rešpektovala a rešpektuje usmernenia regulátora trhu aj Národnej banky Slovenska pred aj po 31. auguste 2015. Zároveň sa ostro ohradzuje voči invektívam poslanca, jeho hrubému správaniu sa voči personálu či zneužitiu členov policajného zboru na právoplatne otvorených prevádzkárňach.

Pozrite si tlačovú besedu T. Gašpara o zatknutí poslanca A. Hlinu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok