Chybné výpočty odvodov na finančnej správe spôsobil ľudský faktor

TA3 TASR
3.9.2015 16:49

Chybné výpočty odvodov na finančnej správe spôsobil ľudský faktor. Vyplýva to z kontroly, ktorej výsledky prezentoval poslancom na finančnom parlamentnom výbore šéf daniarov František Imrecze. Poisťovniam spôsobili nesprávne údaje škodu necelých päť tisíc eur.

Nesprávna dátová štruktúra

Finančná správa pochybila pri zasielaní údajov o daňovníkoch do Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní. Dôvodom bolo to, že poskytnuté údaje boli v nesprávnej dátovej štruktúre, čo spôsobilo ich chybovosť. Taktiež sa pod vzniknuté problémy podpísalo pochybenie zamestnancov na finančnej správe. Vyplýva to z výsledkov auditu, ktorý dal uskutočniť minister financií Peter Kažimír. Správu predložil na rokovanie parlamentného finančného výboru, ktorý ju vzal na vedomie.

"Výsledkom tejto informácie je to, že finančná správa pochybila. To znamená expedovala dávku dát, ktoré boli potrebné pre ročné zúčtovanie pre Sociálnu poisťovňu a zdravotné poisťovne, s chybami. V prípade SP to bolo dokonca aj v oneskorenom termíne, v prípade zdravotných poisťovní termín bol riadny," priblížil Kažimír.


Dôvodom, prečo došlo k pochybeniu, sú podľa výsledkov auditu aj nedostatočné personálne kapacity na úseku správy informačného systému. "Vnútorný audit takisto identifikoval nedostatočnú alokáciu ľudských zdrojov pre integráciu s IT systémami tretích strán vzhľadom k celkovej poddimenzovanosti ľudských zdrojov v oblasti prevádzky informačných systémov finančnej správy," píše sa ďalej vo výsledkoch auditu.

Dodatočné náklady

Kažimír však zároveň upozornil, že okamžite, ako boli chyby zistené, došlo v priebehu dvoch dní k náprave. "Ak hovoríme o tom, prečo sa to stalo, tak tu si musím stáť za jasným výsledkom nášho šetrenia. Išlo o chybu, ľudskú chybu pracovníka finančnej správy. Ak hovorím o pracovníkovi, tak mám na mysli odbor informatiky," priblížil minister.

Problémy so zasielaním údajov spôsobili zdravotným poisťovniam dodatočné náklady. Všeobecná zdravotná poisťovňa ich vyčíslila na 260,40 eura, Dôvera mala dodatočné náklady vo výške 597,20 eura. "Union poisťovňa nás informovala, že jej dodatočné náklady boli marginálne, nakoľko výsledky ročných zúčtovaní začala zasielať až po korekcii údajov. V prípade SP je to vyčíslenie na úrovni 4000 eur. Suma sumárom necelých 4900 eur je výška, ktorá je pomenovaná v správe," vyčíslil Kažimír.

"Výkladná skriňa"

Minister financií však odmieta, že by bol nový informačný systém finančnej správy chybný. Narážal tým najmä na kritiku opozície. "Od začiatku marca, keď sme zaviedli nový informačný systém, stále lietajú informácie o tom, že máme problémy s jeho fungovaním z pohľadu nefunkčnosti. Títo ľudia spochybňujú informačný systém, ktorý spracoval od svojho zavedenia dva milióny daňových priznaní. To nie je možné pri nefunkčnom systéme," zdôraznil Kažimír s tým, že za posledné tri roky sa kombináciou reformy finančnej správy a legislatívnych opatrení podarilo vďaka vyššej efektivite vybrať na daniach o 2,2 miliardy eur viac.

"Z toho 1,7 miliardy eur viac na dani z pridanej hodnoty, čo bola najväčšia boľačka tejto krajiny, a pol miliardy eur na dani z príjmov právnických osôb. Toto sú výsledky práce okolo 7000 ľudí na finančnej správe, vrátane jej manažmentu," vyzdvihol šéf rezortu financií. Podľa jeho slov sa tak finančná správa stala "výkladnou skriňou" štátnej správy. Neplánuje preto kvôli pochybeniu so zasielaním údajov odvolať z funkcie šéfa daniarov Františka Imrezceho. "Stojím aj po tomto pochybení plne za finančnou správou a rozhodol som sa, že aj po chybe, ktorá sa stala, nebudem počnúc prezidentom finančnej správy vyvodzovať dôsledky," uzavrel Kažimír.

Podľa Imreczeho daniari po zistení, že nastala chyba, vzniknutú situáciu okamžite riešili. "Následnou kontrolou sme zistili, že v prípade zdravotných poisťovní bol chybný záznam u 900 subjektov z 910.000, čo ale neznamená, že všetkým 900 bolo odoslané nesprávne zúčtovanie. Okamžite, ako sme sa o chybe dozvedeli, sme mali spoločné stretnutie so všetkými zdravotnými poisťovňami, s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a okamžite sme ten problém riešili," pripomenul šéf finančnej správy.

Kritika opozície

Z úradu pre dohľad daniari podľa neho dostali informáciu, že päť subjektov reklamovalo zlé zúčtovanie zdravotného poistenia, začiatkom augusta. Následne nedostali informácie už o žiadnych reklamáciách. "Nezakrývame, že chyba sa stala, ale reálny dopad na subjekty je naozaj marginálny, pretože našťastie dotknuté inštitúcie spolu s nami na ten problém zareagovali a riešili to tak, aby sa to živnostníkov dotklo v čo najmenšej miere," dodal Imrecze.

Finančná správa si za zasielanie chybných údajov vyslúžila kritiku od opozície, podľa ktorej je na vine nový informačný systém, ktorý je podľa nej nefunkčný. Podľa Pavla Zajaca daniari vôbec nie sú "výkladnou skriňou" štátu. Pripomenul, že finančná správa dodala SP prvé informácie o 26 dní neskôr ako jej ukladala dohoda, ktorú mala so Sociálnou poisťovňou. "Ak zlyhá podnikateľ alebo živnostník a oneskorí sa o jeden deň s platením poistného, o jedno euro, tak je sankcionovaný aj po niekoľkých rokoch," tvrdí Zajac s tým, že sankcie, ktoré dostáva živnostník sú veľmi vysoké. "Ak poruší zákon štátna inštitúcia, je nám predkladané, že to neznamená žiadne sankcie, žiadne náklady navyše," upozornil Zajac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok