Čínsky internetový gigant Alibaba má možno namierené do Česka

TASR
2.9.2015 19:38

Čínsky internetový gigant Alibaba Group má zrejme namierené do Česka, konkrétne na západ tejto krajiny. Zástupcovia firmy si už boli podľa informácií MF DNES prezrieť novú priemyselnú zónu Dolní Dvory v Chebe. Tá by mala v budúcich rokoch ponúknuť až 3000 pracovných miest.

Čínsky internetový gigant Alibaba má možno namierené do Česka
SITA/AP

Konkuruje Amazonu

Lokalita v západnom Česku by sa Číňanom mohla hodiť vďaka blízkosti hranice s Nemeckom aj dostupnosti tamojšej diaľničnej siete. Čínsky kolos, ktorý okrem iného prevádzkuje internetový obchod Alibaba.com a konkuruje americkému Amazonu, by podľa zákulisných informácií mohol pri Chebe vybudovať prekladisko.

Už v apríli prenikla na verejnosť informácia, že Alibaba Group uvažuje o výstavbe veľkého dátového centra, pričom medzi kandidátmi sa vtedy objavila aj Česká republika. Z centra by spoločnosť obsluhovala Európu, do ktorej sa chystá expandovať so svojimi službami.

Robia tajnosti

Informáciu o príchode čínskeho holdingu na české územie zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil. Nevyjadrila sa ani agentúra CzechInvest, ani developérska spoločnosť Accolade, ktorá má zaplnenie chebskej priemyselnej zóny na starosti. Podobné tajnosti však zvyknú sprevádzať každú významnejšiu investíciu.

Medzi Číňanmi je o Cheb veľký záujem. V priemyselnej zóne chce stavať závod aj spoločnosť BWI, ktorá vyrába dielce pre automobilový priemysel. Firma, ktorá je významným investorom s celosvetovou pôsobnosťou, má pobočky napríklad v Spojených štátoch, Mexiku alebo Poľsku. Ak by sa spoločnosť rozhodla pre Cheb, závod by mohol vyrábať tlmiče napríklad pre nemeckú automobilku BMW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok