Schengen podľa Lajčáka nefunguje, nahradila ho anarchia

TA3 TASR
2.9.2015 13:10

Slovensko chce, aby Európska únia diskutovala o migračnom probléme otvorene, úprimne a komplexne. Vláda v tejto súvislosti schválila svoju komplexnú pozíciu. Debata sa totiž podľa kabinetu sústreďuje iba na jeden čiastkový aspekt, a to sú kvóty.

Hranice bez ochrany

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák upozornil, že jeden zo základných pilierov EÚ, a to voľný pohyb ľudí, sa otriasa v základoch. Vláda chce preto hovoriť nielen o tom, čo robiť s migrantmi, ktorí sú už v Európe, ale aj to tom, ako sa sem dostávajú. "De facto sa nám rozpadol Schengen. Cez krajiny, ktoré majú zodpovednosť za ochranu schengenskej hranice, prechádzajú migranti absolútne voľne. Za normálnych okolností je ťažké dostať schengenské vízum, a teraz si tu chodia desiatky tisíc ľudí bez toho, aby ich ktokoľvek kontroloval. Tak máme Schengen, alebo ho nemáme?" konštatoval Lajčák po rokovaní vlády.

„Máme Schengen, aj keď nefunguje, a máme niečo ako anarchiu. Jeden zo základných pilierov Únie sa otriasa v základoch,“ vyhlásil. Kabinet preto navrhuje nielen dôslednú ochranu schengenských hraníc, ale tiež riešenie príčin migrácie a prevádzačských gangov. "Odmietam vidieť Slovensko ako nesolidárnu krajinu," podčiarkol.

Vláda je pripravená prispieť personálne, materiálne a finančne. Presná suma nie je známa, avšak minister financií Peter Kažimír hovoril o miliónoch eur. Peniaze by napríklad išli na zabezpečovanie vonkajších hraníc únie prostredníctvom agentúry EÚ Frontex.

Únia neplní záväzky

Lajčák zdôraznil, že SR podporuje v tejto oblasti spoločnú európsku politiku, pretože tá dnes neexistuje. "Každý si to v súčasnosti rieši po svojom," zdôraznil.

Dodal, že Európska únia je v tomto reaktívna namiesto toho, aby bola proaktívna a preventívna. "Od summitu EÚ v júni sa de facto žiadne fórum tejto téme nevenovalo. Európska únia koná pomaly a nekoná ani v súlade so svojimi vlastnými závermi. V júni sa schválilo, čo sa má presne robiť, ale odvtedy sa urobilo veľmi málo a hovorí a koná sa najviac pri téme kvót," poznamenal Lajčák.

Slovenská vláda trvá na princípe dobrovoľnosti. "Kvóty naozaj nemajú nič spoločné s riešením problému," upozornil minister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok