Tristo miliónov od rozvojovej banky pôjde na bývanie a životné prostredie

TASR
2.9.2015 11:24

Slovensko získa úver od Rozvojovej banky Rady Európy vo výške 300 miliónov eur na spolufinancovanie projektov z oblasti životného prostredia a na zlepšenie podmienok na bývanie v mestských a vidieckych oblastiach. Rámcovú zmluvu medzi bankou a Slovenskom schválila vláda.

Tristo miliónov od rozvojovej banky pôjde na bývanie a životné prostredie
SITA

Ďalšia pôžička príde neskôr

Prostriedky z úveru sú určené pre Operačný program Kvalita životného prostredia a Integrovaný regionálny operačný program. Z celkových predpokladaných nákladov na tieto dva programy 6,4 miliardy eur by mali európske zdroje tvoriť takmer 4,9 miliardy eur a národné spolufinancovanie 1,5 miliardy eur. V rámci slovenského príspevku 840 miliónov eur pôjde zo štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov konečných prijímateľov a zvyšných 700 miliónov eur práve vo forme vládneho úveru.

Ako upozornilo ministerstvo financií v predkladacej správe, pri financovaní projektov z OP KŽP a IROP je možné skombinovať rámcové úvery od dvoch bánk, okrem RB RE aj Európskej investičnej banky. Aktuálna rámcová zmluva s rozvojovou bankou je teda na 300 miliónov eur, o pôžičku na zostávajúcich 400 miliónov eur bude môcť Slovensko požiadať jednu z bánk neskôr.

Úver bez poplatkov

"Ministerstvo financií si ponecháva do budúcnosti možnosť rozhodnutia, z ktorého rámcového úveru, teda od ktorej banky sa tieto dva operačné programy budú spolufinancovať, a to v závislosti od aktuálnych finančných podmienok jednotlivých tranží úverov v čase ich čerpania," zdôvodnil rezort. Ostatných päť operačných programov obdobia 2014 až 2020 bude podľa dohody z júna tohto roka spolufinancovať EIB prostredníctvom rámcového úveru, ktorého prvá časť je 600 miliónov eur.

Rámcový úver od RB RE vo výške 300 miliónov eur bude možné čerpať minimálne v dvoch tranžiach, pričom prvá nepresiahne 50 % úveru. Podmienky tranže budú stanovené až v čase čerpania. Úver sa bude dať čerpať do 30. septembra 2020. Jeho výhodou je okrem nízkych úrokov a dlhšej doby splatnosti aj to, že ministerstvo financií neplatí banke žiadne poplatky v súvislosti s čerpaním alebo splácaním jednotlivých tranží.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok