Slovensko uzná ruštinu a srbčinu za menšinové jazyky

SITA
2.9.2015 10:11

Návrh schválila Rada vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák už inicioval vnútroštátnu procedúru, ktorá má smerovať k uznaniu oboch jazykov za menšinové jazyky v Slovenskej republike.

Slovensko uzná ruštinu a srbčinu za menšinové jazyky
TASR

Uznanie jazykov za menšinové iniciovali ešte v roku 2012 zástupcovia ruskej a srbskej národnostnej menšiny. Slovenská republika uznaním reaguje aj na odporúčanie Výboru expertov Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov, ktorý uviedol, že sa javí, že ruská a srbská menšina je v Slovenskej republike tradične prítomná a vyzval slovenské úrady k tomu, aby preskúmali, či je možné ruštinu a srbčinu považovať za regionálne alebo menšinové jazyky v Slovenskej republike. Ruský a srbský jazyk sa majú zaradiť do kategórie tzv. ostatných jazykov, do ktorej sú v súčasnosti zaradené bulharský, český, chorvátsky, nemecký, poľský a rómsky jazyk.

Ruská národnostná menšina bola oficiálne uznaná v Slovenskej republike za národnostnú menšinu v roku 2005 prijatím za člena Rady vlády pre národnostné menšiny a etnické skupiny. Srbská národnostná menšina bola oficiálne uznaná v Slovenskej republike za národnostnú menšinu v roku 2010. Subjekty zaoberajúce sa podporou kultúry, identity a jazyka ruskej národnostnej menšiny a srbskej národnostnej menšiny sú tradičnými prijímateľmi dotačného programu Úradu vlády Slovenskej republiky „Kultúra národnostných menšín“.

K ruskej národnostnej menšine sa podľa sčítania obyvateľov, domov a bytov v Slovenskej republike v roku 2011 hlásilo 1 997 občanov Slovenskej republiky. K srbskej národnostnej menšine sa hlásilo 698 občanov Slovenskej republiky. Príslušníci ruskej národnostnej menšiny a srbskej národnostnej menšiny nežijú koncentrovane v určitých konkrétnych geografických oblastiach, žijú rozptýlene, a teda v žiadnej obci v Slovenskej republike nedosahujú 15-percentnú hranicu obyvateľov obce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok