Pred parlamentom v Kyjeve vybuchol bojový granát, Porošenko nepokoje odsúdil

TA3 TASR
31.8.2015 14:43

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odsúdil násilné strety pred parlamentom v Kyjeve, pričom ich označil za "protiukrajinskú akciu". V televíznom príhovore protesty nacionalistov proti zmenám v ústave zo svojej dielne kritizoval ako "úder od chrbta", uviedla agentúra DPA.

Granátom na policajtov

Nepokoje pred ukrajinským parlamentom vypukli počas zasadnutia, na ktorom zákonodarcovia v prvom čítaní odhlasovali ústavnú reformu posilňujúcu postavenie separatistických oblastí na východe Ukrajiny.

Strety medzi protestujúcimi a bezpečnostnými silami sprevádzal aj výbuch granátu, pričom zahynul najmenej jeden príslušník Národnej gardy a vyše 100 ľudí utrpelo zranenia. Väčšinu zranených tvoria nasadení policajti a príslušníci Národnej gardy.

Hlavný prvok mierovej dohody

Podľa DPA udalosti v Kyjeve kritizovali taktiež hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, nemecké ministerstvo zahraničných vecí či generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland.

Prijatie legislatívy o osobitnom štatúte častí Doneckej a Luhanskej oblasti, zmietajúcich sa v konflikte medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami, je hlavným prvkom mierovej dohody podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok