Harabin bude sedieť v novom senáte, ostatní sudcovia si musia zvyknúť

TA3 SITA
31.8.2015 13:50

Od utorka bude Štefan Harabin sedieť v inom senáte Najvyššieho súdu. Podľa nového rozvrhu práce bude pracovať s Jurajom Klimentom, Milanom Karabínom a Petrom Szabom

Menili sa viaceré senáty

Na Najvyššom súde platí od utorka nový rozvrh práce. Zmeny podpísala predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová a sú zverejnené na internetovej stránke súdu. Senát Štefana Harabina, v ktorom pracoval spolu s Gabrielou Šimonovou a Viliamom Dohňanským, bude od utorka minulosťou.

Podľa zverejnených zmien bude Štefan Harabin pracovať v senáte s Jurajom Klimentom, Milanom Karabínom a Petrom Szabom. Gabriela Šimonová bude v senáte s Martinom Piovartsym a Pavlom Farkašom. Viliam Dohňanský si bude musieť zvyknúť na prácu v senáte v zložení Štefan Michálik, Daniel Hudák a Peter Hatala. Mení sa aj zloženie dovolacích senátov. Zmeny platia od septembra aj v občiansko-právnom kolégiu.

Nevylučujú ďalšie zmeny

Ako sa uvádza v tlačovej správe zverejnenej na stránke Najvyššieho súdu, „zmeny sa uskutočňujú po komplexnom zvážení, ktoré vyústilo v presvedčenie, že implementáciou nového zloženia senátov v jednotlivých kolégiách Najvyššieho súdu dôjde k zásadnému zlepšeniu funkčnosti i zvýšeniu efektívnosti jednotlivých kolégií pri vybavovaní agendy.“

Daniela Švecová je presvedčená, že schválené zmeny „skvalitnia proces tvorby a implementácie právnych názorov jednotlivých sudcov“ a v konečnom dôsledku sa zlepší celková situácie v medziľudských vzťahoch. Predsedníčka NS nevylučuje v budúcnosti ďalšie zmeny rozvrhu práce. Zmeny rozvrhu práce podpísala po splnení všetkých zákonom predpísaných požiadaviek 26. augusta, uvádza sa ďalej v tlačovej správe.

Harabin nesúhlasí s návrhom

Štefan Harabin v minulosti zdôraznil, že Švecová mení senáty na pokyn politikov a na požiadanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. „Toto je nebezpečné v právnom štáte,“ vyhlásil. Harabin nesúhlasí s návrhom na zrušenie jeho senátu, podľa neho je to trest za právny názor. Bráni sa tiež, že on v pozícii šéfa najvyššieho súdu nikdy senát nezrušil pre právny názor.

Sudca Juraj Kliment, do ktorého senátu Harabina zaradili, pre denník Sme v minulosti uviedol, že takáto zmena je „absolútne absurdná“. Kliment patrí k Harabinovým kritikom a tvrdí, že v ich prípade „ide o takú odbornú a hlavne morálnu disharmóniu, ktorú nie je možné prekonať a ktorá by mohla vyústiť až do fyzických konfliktov“.

Rozpormi sa bude zaoberať kolégium

Situácia v trestnom kolégiu Najvyššieho súdu sa skomplikovala po tom, čo dva senáty vydali rozdielne rozhodnutia v prípade policajnej inšpekcie a veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu, ktorý bol v Čechách odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Na Slovensku to bol v tom čase len priestupok a sudca naďalej súdil. Harabinov senát zrušil rozsudok vydaný týmto sudcom ako nezákonný. Naopak, senát vedený sudcom Jurajom Klimentom rozhodol, že rozsudky sudcu Milana Vargu sú zákonné.

Harabinov senát v prípade policajnej inšpekcie tvrdí, že sekcia kontroly a inšpekčnej služby na ministerstve vnútra je v rozpore so zákonom a bez legislatívnej opory. Zrušil preto rozsudky Špecializovaného trestného súdu, ktoré im boli pridelené. Senát vedený sudcom Jurajom Klimentom v inom prípade odmietol dovolanie policajta s tým, že fungovanie inšpekcie ministerstva vnútra je v súlade so zákonom a jej policajti sú orgánmi činnými v trestnom konaní. Rozpormi v rozhodovaní senátov by sa malo zaoberať trestné kolégium najvyššieho súdu v septembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok