Chcete sa dožiť sto rokov? Dodržujte 15 stravovacích návykov, radia experti

TA3 ČTK
31.8.2015 10:55

V piatich "modrých zónach" sa ľudia dožívajú vyššieho veku ako inde na svete. Čo je tajomstvom ich dlhovekosti? Uprednostňujú potraviny najmä rastlinného pôvodu. Dbajú na tekutiny aj bielkoviny.

Chcete sa dožiť sto rokov? Dodržujte 15 stravovacích návykov, radia experti
SITA

Existujú niektoré stravovacie návyky, ktoré sú skutočným elixírom života. Sú to návyky, ktoré zdieľa populácia žijúca v takzvaných modrých zónach, piatich oblastiach sveta, kde sa sústreďujú ľudia dosahujúci vysoký vek. Je to japonský ostrov Okinawa, mesto Loma Linda v Kalifornii, ostrov Ikaria v Grécku, kostarický polostrov Nicoya a provincia Ogliastra na Sardínii.

Je neuveriteľné, že tam nikto nepočíta kalórie, nikto neberie vitamíny ani neváži proteíny, píše taliansky denník Corriere della Sera, ktorý uvádza 15 stravovacích návykov obyvateľov modrých zón:

1. Veľa zelenolistej zeleniny
Z toho, čo títo ľudia jedia, tvorí 95 percent strava rastlinného pôvodu. Konzumujú úctyhodné množstvo najrôznejšej zeleniny a ovocia a čo nestihnú skonzumovať, to sa konzervuje. To najlepšie z jedál prospievajúcich dlhému životu je zelenolistá zelenina. Na Ikarii rastie viac ako 75 druhov zeleniny tohto druhu.

2. Mäso áno, ale zriedka
Mäso nie viac ako dvakrát za týždeň. Konzumácia mäsa by sa mala  obmedziť na najviac 50 gramov päťkrát mesačne. Pokiaľ ide o hydinu, baranie a bravčové mäso, je lepšie dávať prednosť mäsu z farmárskej produkcie.

3. Treba jesť aj ryby
Denne zjedzte až 85 gramov rýb. V modrých zónach, ktoré majú prístup k moru, tvoria ryby súčasť každodenného jedálnička.

4. Keď mlieko, tak kozie či ovčie
Znížte spotrebu mliečnych výrobkov a syrov. Kravské mlieko má vysoký obsah tukov a cukru. Ľudia z modrých zón získavajú vápnik z rastlín. Inak je pre tieto zóny charakteristická konzumácia kozieho a ovčieho mlieka a výrobkov z neho.

5. V jednom jedle len jedno vajíčko
Vhodné sú až tri vajíčka týždenne. V modrých zónach sa väčšinou v jednom jedle je len jedno vajíčko. V Kostarike dávajú jedno vajce do tortily, na Okinawe sa dáva do polielvky jedno varené vajce.

6. Strukoviny sú podstatné
Jedzte denne varené strukoviny, najmenej pol šálky. Strukoviny sú podstatnou súčasťou diéty modrých zón. V priemere  obsahujú 21 percent proteínov, 77 percent komplexných sacharidov a málo tuku a sú vynikajúcim zdrojom vlákniny.

7. Chlieb máme zväčša iný
Celozrnný chlieb. V troch z piatich modrých zón je chlieb základnou potravinou. Je to ale potravina celkom iná, ako tá, ktorú väčšinou kupujeme. Na Ikarii a na Sardínii je tvorená zo 100 percent rôznymi celozrnnými obilninami, ktoré majú vysoký obsah výživných látok a vlákniny.

8. Cukru čo najmenej
Obmedzte spotrebu cukru. Obyvatelia modrých zón konzumujú v porovnaní s ostatnými asi pätinu cukru. Stáročia si dávajú med do čaju a sladkosti si doprajú len pri slávnostných príležitostiach.

9. Maškrty? Čo tak oriešky
Ako snack si dajte dva oriešky.  Nedávna štúdia Harvardovej univerzity ukázala, že konzumácia orechov znižuje úmrtnosť o 20 percent. Iné štúdie odhalili, že konzumácia sušeného ovocia znižuje úroveň „zlého“ cholesterolu až o 20 percent.

10. Komplexná konzumácia
V modrých zónach na celom svete ľudia konzumujú potraviny v ich celistvosti: nevyhadzujú napríklad vaječný žĺtok alebo dužinu ovocia. Spotrebujú všetko z celých potravín, ktoré sú často pestované na mieste. Vyhýbajte sa produktom s dlhým zoznamom látok, ktoré obsahujú.

11 Sedem pohárov vody
Pite viac vody. Experti odporúčajú sedem pohárov vody denne. Vyhýbajte sa sladeným nápojom.

12. Ak chcete piť, tak červené
Pokiaľ chcete piť alkohol, zvoľte si červené víno. Väčšina obyvateľov modrých zón pije jeden až tri poháre červeného vína denne. Mierna konzumácia vína na konci dňa znižuje stres.

13. Zelený či bylinkový čaj
Pite zelený čaj. Je dokázané, že znižuje riziko srdcových chorôb a rôznych typov rakoviny. Gréci na Ikarii pijú čaj z rozmarínu, šalvie a púpavu, ktorý má protizápalové účinky.

14. Káva ako jediný zdroj
Pite čiernu kávu ako jediný zdroj kofeínu. Ľudia z polostrova Nicoya, na Sardínii a v Grécku pijú veľa kávy. Podľa štúdií znižuje riziko demencie a Parkinsonovej choroby.

15. Rastlinná strava to dokáže
Dokonalá rovnováha proteínov. Obávate sa, že vám rastlinná strava nedodá rast proteínov? Strukoviny, obilniny, orechy a zelenina sú ich dostatočným zdrojom, naviac obsahujú esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť samé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok