Ukrajina sa obáva tuhej zimy, žiada pomoc

TASR
29.8.2015 21:37

Ukrajina požiadala Rusko o nižšie ceny plynu na nadchádzajúce zimné obdobie. Zároveň uviedla, že Moskva by mala súhlasiť s odpísaním časti dlhu tak, ako to tento týždeň urobili najväčší držitelia ukrajinských štátnych dlhopisov. Informovala o tom agentúra AP.

Ukrajina sa obáva tuhej zimy, žiada pomoc
SITA/AP

Zimný balík

Spory o cenu za dodávky plynu medzi Moskvou a Kyjevom spôsobili v minulosti dve krízy. Jednu na prelome rokov 2005/2006 a druhú, väčšiu, na prelome rokov 2008/2009, keď zastavenie dodávok suroviny z Ruska spôsobilo viacerým krajinám Európskej únie problémy.

Koncom minulého roka sa Rusko, Ukrajina a Európska únia dohodli na takzvanom zimnom balíku, ktorý zabezpečil Ukrajine stabilné dodávky suroviny až do konca marca tohto roka. Od začiatku apríla však zimný balík prestal platiť a Kyjev sa musí s Moskvou dohodovať na cenách za dodávky každý štvrťrok. Na 3. kvartál sa však nedohodli a dodávky plynu na Ukrajinu sa od 1. júla opäť zastavili.

Ako v piatok povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, je presvedčený, že Kyjev a Moskva by sa mali vrátiť späť k zimnému balíku, v rámci ktorého si Ukrajina síce dodávky predplácala, no Rusko jej poskytlo výraznú zľavu. "Sme presvedčení, že jediný mechanizmus, ktorý zabezpečí tranzit plynu do Európskej únie, ako aj stabilné dodávky na Ukrajinu, je ten, na ktorom sa Ukrajina, Rusko a Európska únia dohodli minulý rok," uviedol Jaceňuk.

Kyjevu sa zníži dlh

Na základe dohody z konca minulého roka bola Ukrajine stanovená cena ruského zemného plynu na úrovni 385 USD (341,68 eura) za 1000 kubických metrov. Navyše, k tomu získala od Ruska zľavu vo výške 100 USD/1000 m3. Jaceňuk by teraz chcel tieto podmienky obnoviť.

Ukrajinská vláda okrem toho očakáva, že Rusko nakoniec pristúpi k čiastočnému odpisu dlhu, ktorý by Kyjev mal Moskve splatiť v decembri tohto roka. Vychádza z toho, že Ukrajina sa tento týždeň dohodla so skupinou najväčších veriteľov na odpísaní asi 20 % z dlhu krajiny. Kyjevu sa tak dlh zníži z pôvodných zhruba 19 miliárd USD na približne 15,5 miliardy USD.

Asociačná dohoda

Rusko sa na rokovaniach Ukrajiny s veriteľmi nezúčastnilo, Kyjev ale verí, že Moskva nakoniec na odpis dlhu pristúpi, pretože iné podmienky ako v prípade ostatných veriteľov Rusku neponúkne. Ruská vláda však objem dlhu, ktorý dosahuje 3 miliardy USD, znižovať nemieni a trvá na tom, že v decembri Kyjev splatí celú dlžnú sumu.

Rusko sa ešte v decembri 2013 dohodlo s bývalou ukrajinskou vládou na znížení ceny plynu pre Ukrajinu zhruba o tretinu a zároveň na dvojročnej finančnej pomoci Kyjevu po tom, ako Ukrajina a Európska únia v novembri toho roka nepodpísali asociačnú dohodu.

Medzinárodná arbitráž

Moskva v rámci pomoci plánovala odkúpiť ukrajinské dlhopisy celkovo za 15 miliárd USD. Do konca decembra 2013 kúpili Rusi prvé eurobondy v hodnote 3 miliardy USD, neskôr však Ukrajinci vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča zosadili a vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa prudko zhoršili. Zvyšných 12 miliárd USD už Rusi Ukrajine neposkytli a navyše pohrozili, že ak Kyjev dlh nesplatí, obrátia sa na medzinárodnú arbitráž.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v nedávnom rozhovore ale úver Ruska z decembra 2013 označil za "úplatok" pre Janukovyča. V tejto súvislosti premiér Arsenij Jaceňuk v piatok dodal, že "Rusi by nemali splatenie dlhu žiadať od jeho vlády, ale od bývalej proruskej vlády, ktorú Ukrajinci zosadili začiatkom roka 2014".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok