Na Sicílii zatkli podozrivých z podielu na smrti vyše 50 utečencov

TA3 TASR
28.8.2015 22:20

Talianska polícia zadržaladesať osôb pre podozrenie z viacnásobného zabitia, ako aj napomáhania v nelegálnej imigrácii po tom, ako sa v nákladnom priestore plavidla pri pobreží Líbye tento týždeň našlo 52 mŕtvych migrantov.

Peniaze alebo vzduch

Na pomoc plavidlu s utečencami smerujúcemu k Taliansku vyplávala švédska loď Poseidon, ktorá sa zúčastňuje na operácii Európskej únie v Stredozemnom mori. Polícia zadržala podozrivých po tom, ako sa loď s telami desiatok mŕtvych, ale aj stovkami zachránených utečencov vrátila do prístavu Palermo na Sicílii.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Melissa Flemingová uviedla, že migranti sa udusili v nákladnom priestore. Tam ich nanútili vojsť prevádzači, ktorí od nich následne žiadali peniaze výmenou za to, aby sa mohli ísť von nadýchnuť.

Zachránili desaťtisíce životov

Jeden zo zachránených - iracký chirurg - uviedol, že prevádzačom zaplatil dohromady 3000 eur, aby sa aj so svojou ženou a dvojročným synom mohol ísť nadýchať čerstvého vzduchu na palubu.

Európska agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov Európskej únie už v tomto roku zachránila desaťtisíce životov. Krajiny EÚ však podľa UNHCR musia na riešenie problému vyvinúť ešte omnoho viac spoločného úsilia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok