Glváč predstavil novú posilu vzdušných síl, dopravné lietadlo Spartan

TA3 TASR
28.8.2015 17:40

Minister obrany Martin Glváč na Leteckej základni v Sliači predstavil médiám vojenské dopravné lietadlo Spartan. Priletelo k nám zo základne v Rumunsku. Dve lietadlá tohto typu od talianskeho výrobcu majú byť dodané na Slovensko do dvoch rokov od podpisu zmluvy v septembri 2014.

Glváč plní sľub

"Plním sľub, ktorý som dal pred rokom počas medzinárodných leteckých dní tu na Sliači, že do roka privezieme toto lietadlo k nám a novinári si ho budú môcť aj vyskúšať," uviedol minister. Ako pokračoval, počas návštevy Bulharska sa na spoľahlivosť tohto lietadla pýtali aj kolegov z tamojšej armády, ktorá vlastní tri tieto typy. "Nepočuli sme od nich žiadne zlé slovíčko, naopak, odzneli len samé superlatívy," konštatoval.

V súčasnosti sú už vybraté aj posádky pre pilotáž a obsluhu Spartanov. Najskôr pôjde o teoretické oboznámenie sa s lietadlom a jeho obsluhou a následne sa uskutoční výcvik pilotov v Taliansku.

Zákazka za milióny

Slovensko zaplatí za jedno lietadlo približne 34 miliónov eur, pričom platby sa realizujú postupne. Ďalšie náklady budú vynaložené na výcvik pilotov a personálu a príslušnú logistiku.

Podľa zástupcu výrobcu toto lietadlo sa v súčasnosti používa v 12 krajinách na piatich kontinentoch sveta. Objednaných bolo doteraz vyše 80 kusov strojov, dodaných bolo okolo 70.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok