Stratený nacistický vlak s pokladmi zrejme naozaj našli

TA3 ČTK
28.8.2015 16:18

Takmer až neuveriteľný príbeh momentálne vrcholí v česko-poľskom pohraničí. Neďaleko mesta Walbrzych zrejme našli nacistický vlak, ktorý sa aj s ulúpenou korisťou stratil v roku 1945. Jeho polohu podľa úradov prezradil človek na smrteľnej posteli.

Stometrová súprava

Poľský generálny inšpektor historických pamiatok Piotr Žuchowski vyhlásil, že si je "na 99 percent" istý, že záhadný "vlak s nacistickým zlatom" skutočne existuje. Emócie Poliakov v posledných dňoch drásajú správy hľadačov pokladov, že pod mestom Walbrzych na juhozápade krajiny našli vlak plný zlata a šperkov, ktorý zmizol pred 70 rokmi, pri dobývaní Vroclavi Červenou armádou.

"Som si istý z 99 percent, že vlak existuje, ale informácie o jeho obsahu sú zatiaľ neoveriteľné," povedal novinárom Žuchowski. Zatiaľ videl fotky z radaru ukazujúce viac než sto metrov dlhú súpravu, najskôr obrnený vlak, aké sa na konci vojny používali na prevoz cenností. "Je to bezprecedentný nález. Až doposiaľ sme nachádzali len tanky a delá," dodal.

Napriek tomu si je skoro istý, že "svetová senzácia" je na dosah ruky a že nejskôr ide o obrnený vlak, aký sa na konci vojny v Sliezsku používal k preprave cenností, vyzval, aby ľudia krotili svoju netrpezlivosť. Doposiaľ nie je jasné, čo vlak viezol, ale s veľkou pravdepodobnosťou môže byť podmínovaný. Situácia si teda vyžaduje odborníkov a obozretný prístup.

S nákladom zlata a drahokamov?

V polovici augusta boli úrady vo Walbrzychu oficiálne vyrozumené, že dvaja muži, Poliak a Nemec, našli pod mestom vlak so zlatom, ktorý zmizol na jar v roku 1945. Úradom sa nálezci prihlásili o desaťpercentnú odmenu.

V obrnenom vlaku Nemci v máji 1945 z Vroclavi vyviezli zlato. Poklady mali dôjsť do Walbrzychu, ale nikdy sa tak vraj nestalo. Podľa jednej z verzií súprava vošla do tunelu vykopaného medzi jednou walbrzyšskou štvrťou a zámkom Ksionž ležiacim na severozápadnom predmestí mesta.

Tajomstvo vyzradil na smteľnej posteli

Ak sa poklad na koľajniciach naozaj nájde, stane sa jeho oficiálnym majiteľom najskôr poľské ministerstvo štátneho pokladu. Nálezcom by však odmenu mohli vyplatiť aj dediči pôvodných majiteľov cenností, pokiaľ sa ich podarí vypátrať.

Žuchowski prezradil, že informácie o vlaku prezradil "na smrteľnej posteli" človek, ktorý vlak pomáhal schovať, a to aj s náčrtkom, kde je vraj ukrytý. Miesto však zatiaľ zostane v utajení, než sa ho podarí zabezpečiť.

Po stratenom vlaku pátrajú hľadači pokladov už desaťročia. Na snímke je časť podzemného systému v poľskej obci Gluszyca-Osowka, v okolí ktorej sa mal podľa legendy vlak nachádzať.

Poland_Nazi_Train-11196c98cd6641ba9ae0395f02a2c497.jpg

Poľské mesto Walbrzych

Poland_Nazi_Train-acfc910d8b3a426aa7180171f40ca94e.jpg

Piotr Žuchowski si je takmer istý, že vlak existuje

Poland_Nazi_Train-7bc743d7dd2c4679894d5a564fe28a92.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok