Kozácka razia v ruskom obchode vyvrcholila rozhryznutím plechovky

TA3
29.8.2015 20:23

V Rusku už zničili stovky ton zakázaných západných potravín a Vladimira Putina neodradila ani nevôľa veľkej časti obyvateľstva. Niektoré skupiny sú však pápežskejšie ako samotný pápež. Iniciatívne prehľadávajú obchody a hľadajú západný „kontraband.“

Kozácka razia v ruskom obchode vyvrcholila rozhryznutím plechovky
Youtube

Buldozérom na západný luxus

Rusko tvrdo reagovalo na sankcie Európskej únie a USA a zakázalo množstvo potravín zo Západu. Zákaz sa dotkol ovocia a zeleniny, ale aj luxusnejších produktov ako sú holandské syry či drahé morské živočíchy.

Kremeľ zákaz tvrdo presadzuje, zaviedol prísne tresty a zhabané potraviny ničí. Často aj okázalo s buldozérmi. To sa ani v Rusku, kde si Putin udržiava vysokú podporu, nestretlo s nadšením.

Niektoré skupiny, oddané súčasnej vládnej moci, však nariadenia vítajú a rozhodli sa pomôcť k „vyčisteniu“ potravinových reťazcov v krajine.

Skupina združená v Ortodoxnej únii kozákov vtrhla do petrohradského obchodu francúzskej siete Auchan a začala robiť poriadky. Celý zásah si jej členovia nasnímali a vyzerá ako veľmi dobré zahrané divadlo. Hlavnou hviezdou je neprehliadnuteľný Stas Baretskij, bývalý člen rockovej skupiny Leningrad.

Minister v červenom saku

Baretskij je postavičkou miestnej šoubiznisovej scény a snaží sa robiť rozruch všade, kam príde. S hmotnosťou okolo 140 kilogramov si pestuje imidž nebezpečného muža. Podľa jeho slov si ho kozáci vybrali za ministra kultúry.

Na videu sa Baretskij prechádza po obchode a zrazu narazí na plechovku dánskeho piva na "najviac viditeľnom mieste". S plechovkou urobí krátky a pre potreby videa efektný proces. Roztrhne ho zubami na dva kusy. "Toto nie je PR. Vlastne, je to PR. Alkohol je zlý. Stačí sa pozrieť na mňa," okomentuje svoj kúsok slovami a zasmeje sa do kamery.

Obrovské červené sako, zlaté šperky na rukách a hrubá reťaz na krku, to je typický imidž Baretskeho. Samotná ruská televízia RT ho popísala ako karikatúru zbohatlíckeho Rusa z 90. rokov.

Čo pre nás urobili Španieli?

Neprehliadnuteľný "minister" sa nezastaví len pri pive, ktoré ničí vlastnými aj nevlastnými – zlatými - zubami. Zahraničné produkty nájde aj v regáli s rybími konzervami.

"Goldfish. Je to ruská firma? Neznie to tak," komentuje. Údajný zahraničný pôvod mu udrie do očí aj pri olejoch. "Všetko toto je španielske. Čo pre nás urobili? Zaviedli vízový režim? Berú nám otlačky prstov, ako keby sme boli nejakí idioti," rozhorčuje sa.

Na konci videa už vidíme len poničené plechovky. Ako poznamenalo Rádio Slobodná Európa, všetok zdemolovaný tovar v skutočnosti kozáci kúpili.

Budujú Putinov kult

Kozáci vystupujú ako verní budovatelia kultu prezidenta Vladimíra Putina. K ich posledným verejným kúskom patrí odhalenie busty Putina v podobe rímskeho cisára. "Prezidenti prichádzajú a odchádzajú, ale imperátor ako symbol je možno to, čo Rusko potrebuje," vyhlásil kozácky ataman Andrej Poljakov.

APTOPIX_Russia_Bust_Putin-f4f7ec6e5fae4a4babe9e1e3a576c39e.JPEG

Rusko už zničilo tony zakázaných potravín zhabaných colným úradom. "Sme v stave studenej vojny s Európskou úniou. Prečo by nám mala Európa spôsobovať problémy a my by sme ich mali kŕmiť nákupom ich tovaru?" komentoval kozácky ataman ich hon na zahraničné delikatesy.

Ruská vláda chcela demoláciou zahraničného tovaru buldozérom odstrašiť importérov a pašerákov, ale na druhej strane utŕžila aj kritiku. Rusko prešlo vo svojej histórii niekoľkými vlnami hladomoru a preto sa ozvali hlasy, že rozdrvené holandské syry alebo španielske paradajky sú priam svätokrádežou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok