Kalifát ukázal svoje zlaté mince. Oslobodí sa od „satanskej“ ekonomiky?

TA3
30.8.2015 20:25

Zlatý, strieborný aj medený dinár ukázali pred časom stúpenci Islamského štátu na sociálnych sieťach. Vlastná mena mala kalifát oslobodiť od „satanskej globálnej ekonomiky“. Narazila však na štyri problémy.

Kalifát ukázal svoje zlaté mince. Oslobodí sa od „satanskej“ ekonomiky?
ČTK/ABACA/Balkis Press

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie moderného dináru, ktorý má byť novým platidlom na územiach Islamského štátu. Vyrazenie mincí nie je pre odborníkov prekvapením, prvé správy o nich prišli už v novembri.

 

 

Podľa fotografií je na zlatých minciach mapa sveta a arabský nápis: "Islamský štát ­- kalifát postavený na doktríne Proroka". Tieto vyrazené mince sa podobajú na prvé vizualizácie z novembra.

 

 

Islamský dinár pôvodne pochádza z čias kalifátu Utmána ibn Affána v 7. storočí. Utmán (niekedy nazývaný Usmán) bol jedným zo spoločníkov a príbuzným Mohameda. Do dejín islamu sa zapísal hlavne tým, že dal spísať jednotný korán, ktorý dovtedy koloval len ústne alebo v rozdielnych verziách.

Kalifát určil aj výmenný kurz novej meny. Jeden zlatý dinár má mať hodnotu 139 dolárov. Použité drahé kovy by síce mohli zabezpečiť hodnotu meny, jej použiteľnosti v praxi však bránia štyri problémy.

1. Kurz varili z vody

Výmenný kurz stanovil kalifát jednostranne. Žiadna krajina zvrchovanosť krvavo dobytého územia neuznáva, a preto ani žiadna krajina tieto mince neuzná ako oficiálne platidlo .

"Skupina by ľahko mohla urobiť toľko zlatých, strieborných a medených mincí koľko chce, ale jediná hodnota tejto takzvanej meny je samotná hodnota drahého kovu. Žiadna krajina nikdy neuzná menu ako legitímnu," povedal pre Mashable analytik Laith Alkhouri.

2. Zlata nebude dostatok

Skutočná hodnota mincí by sa mohla odhadnúť na základe váhy mince, ale tú zatiaľ s určitosťou nevieme. Otázkou zostáva, či ide o skutočné drahé kovy, alebo zliatinu.

Irak a Sýria nemajú žiadne bane s ložiskami zlata, striebra či medi. Materiál teda musí pochádzať z externých zdrojov, alebo z roztavených cenných predmetov, s najväčšou pravdepodobnosťou ukradnutých. Daily Mail uvádza, že v mósulskej banke sa kalifátu podarilo získať veľké množstvo zlatých prútov.

Tento plán je však neudržateľný, keďže na razbu potrebného množstva mincí by zrejme nezískali dosť materiálu. Časť materiálu podľa magazínu Inquirist môžu získať na čiernom trhu, ale takéto zlato by stálo viacej, ako je jeho bežná trhová cena.

3. Pripomína to PR bublinu

Americký prognostik Gerald Celente sa pre ruskú RT vyjadril, že v skutočnosti ide iba o veľmi dobre premyslené PR a nič viac.

K šikovnej PR kampani kalifátu patria tisícky účtov na sociálnych sieťach. Islamisti na nich publikujú popravy, či sekanie končatín a lákajú potenciálnych bojovníkov a nevesty do na Blízky východ. Dinármi si nikým neuznaný kalifát buduje legitimitu a odkazuje k „zlatým“ časom islamu po Mohamedovi.

"Chlapík ako Waren Buffet zobchoduje denne 33 miliárd dolárov denne a pochybujem, že príde s vlastnými mincami, hoci by aj mohol," povedal Celente. Narážal na fakt, že podľa najvyšších odhadov islamisti denne získajú „len“ asi milión dolárov denne, čo podľa jeho vyjadrenia v globálnom meradle nie je veľa. Podľa Guardianu k peniazom prídu pašovaním ropy, z darov od bohatých katarských a kuvajtských sympatizantov a vyberaním daní na ovládaných územiach.

4. Hľadá sa vhodný tovar

Islamisti vo veľkom obchodujú s ropou, ale ide o čierny trh, takže platenie týmito mincami tam takmer neprichádza do úvahy. "Ak chcete zlato na čiernom trhu, tak jednoducho dostanete zlato. Nechcete mať to zlato označkované ich emblémom, pretože viete, že to môže spôsobiť problémy. Ktokoľvek s týmto zlatom môže byť obvinený z podpory terorizmu," dodal Celente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok