Opozícia: Vláda nepredložila sľúbený zákon o tajných službách

TA3
28.8.2015 11:15

Opozícia upozorňuje, že vláda nepredložila nový zákon o spravodajských službách, tak, ako to sľúbila. Predseda parlamentného výboru na kontrolu SIS Abrahan pre agentúru SITA povedal, že vláda nevyužila dostatočne súčasnú situáciu.

Opozícia: Vláda nepredložila sľúbený zákon o tajných službách
TASR

Zmena je nevyhnutná

Podľa Abrahana je po viac ako 20 rokoch nevyhnutné, aby spravodajské služby boli upravené novým a lepším zákonom, pretože situácia a technika za 20 rokov postúpili a mnohé oblasti nemáme podchytené. „Som presvedčený, že novým zákonom by bolo potrebné zlepšiť aj kontrolu spravodajských služieb,“ konštatoval.

Podľa bývalého šéfa parlamentného výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva Martina Fedora sa svet mení a tiež bezpečnostné hrozby. „Aj spravodajské služby štátu musia byť lepšie pripravené na možné ohrozenia našej vlasti a jej občanov. Na strane druhej občania musia mať záruky, že tajné služby sú kontrolovateľné a kontrolované, že ich možnosti nebudú zneužité v prospech práve vládnucich politikov, že nebudú ľuďom liezť do súkromia bez toho, aby to bolo riadne odôvodnené,“ povedal pre agentúru SITA Fedor, ktorý je v súčasnosti vedúci stálej pracovnej skupiny strany Sieť pre vnútornú bezpečnosť.

Zákon mal posilniť kontrolu

Fedor je sklamaný, že jednofarebná vláda nedokázala za tri a pol roka predložiť návrh zákona, napriek tomu, že pôvodne ho chceli schvaľovať do pol roka po voľbách. „V Sieti sme presvedčení, že nový zákon je mimoriadne potrebný. Potrebujeme dobrý zákonný rámec pre fungovanie tajných služieb. Za dobrú a vyváženú verziu zákona by som nemal problém zahlasovať,“ dodal.

V pripravovanom návrhu podľa Fedora zostalo len minimum trecích plôch. Zdôraznil, že schválenie zákona by prispelo spravodajským službám a ich možnosti odhaľovať nekalé činnosti či bezpečnostné riziká oveľa viac ako v súčasnosti.„Nový zákon by mal teda zároveň posilniť kontrolu nad fungovaním spravodajských služieb, a to najmä nad oblasťami, ktoré môžu najviac zasahovať do súkromia občanov, či už ide o odpočúvania, alebo tzv. metadáta. Súčasné zákony už nedostatočne reflektujú dobu,“ konštatoval Fedor, ktorého by potešilo, ak by takýto zákon bol schválený nielen vládnou väčšinou, ale aj opozíciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok