Po veľkej razii zadržali troch ľudí, zrejme šoférov dodávky smrti

TA3 ČTK SITA
28.8.2015 11:49

V Maďarsku po rozsiahlej razii zadržali troch ľudí, ktorí zrejme šoférovali "dodávku smrti." Obetí bolo 71, vrátane štyroch detí. Ich národnosť polícia stále nepozná, v aute však našla jeden sýrsky pas.

Snažili sa vyslobodiť?

Rozsiahle pátranie po prevádzačoch zodpovedných za úmrtie 71 utečencov, ktorých našli vo štvrtok v aute odstavenom na rakúskej diaľnici A4, viedlo k zadržaniu troch osôb na území Maďarska. Ide o dvoch Bulharov, z toho jedného s libanonským pôvodom a jedného Maďara. Tieto osoby zrejme dodávku šoférovali. Podľa úradov nešlo o jednoduchých ľudí, ktorí by chceli pomáhať, ale o kriminálnikov.

Počet obetí sa po preskúmaní chladiarenského auta kriminalistami zvýšil na 71, vrátane 8 žien a 4 detí. Aktualizovaný počet obetí je podstatne vyšší ako pôvodný odhad, pri ktorom polícia vychádzala iba z veľkosti vozidla, keďže telá z neho začala vyslobodzovať až po odtiahnutí na iné miesto. Rakúske médiá s poukázaním na viditeľné stopy na vozidle špekulujú, že utečenci sa pred smrťou udusením snažili vyslobodiť. Vyšetrovatelia predpokladajú, že mŕtvi utečenci by mohli pochádzať so Sýrie, keďže sa medzi nimi našiel sýrsky cestovný doklad.

Dodávka menila majiteľov

Chladiarenský voz s maďarskými registračnými značkami pôvodne patril slovenský firme Hyza, ktorá je súčasťou spoločnosti Agrofert českého ministra financií Andreja Babiša. Hyza ale uviedla, že vozidlo odpredala, nový majiteľ si však na vozidle ponechal reklamnú potlač spoločnosti v slovenčine.

Nákladné auto podľa tlačových agentúr najskôr kúpila iná slovenská firma, ktorá ho následne predala maďarskej spoločnosti MasterMobilKer. Tá sa venuje obchodovaniu s autami, drevom, ale aj gastronomickým službám. 

Majiteľom firmy je istý maďarský občan, ktorý má nahlásené bydlisko v juhomaďarskom Kecskeméte. Od mája tohto roka je však konateľom Ukrajinec s adresou na Ukrajine, poverenie na preberanie písomností má však ďalší Maďar.

7,5-tonové auto so slovenskými nápismi zrejme vyrazilo na cestu v stredu ráno z Budapešti a na rakúske územie sa dostalo v noci na štvrtok. Riaditeľ polície v spolkovej krajine Burgenland, na ktorej území ho našli odstavené, vyjadril presvedčenie, že utečenci boli mŕtvi už počas prechodu hranice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok