Štát ponúkne školám príspevky na lyžiarsky výcvik i školu v prírode

TA3 TASR
28.8.2015 10:40

Ministerstvo školstva bude poskytovať príspevok na lyžiarske výcviky, snowboardové výcviky a tiež na školy v prírode. Celkovo bude na tento účel vyhradených asi 20 mil. eur ročne.

Rezort zverejní manuál

"Príspevok je v sume 150 eur pre žiakov jedného ročníka na druhom stupni základnej školy na lyžiarsky výcvik a 150 eur pre študentov strednej školy. A ešte príspevok na školu v prírode. Tam je suma 100 eur pre žiakov prvého stupňa ZŠ," uviedol minister školstva Juraj Draxler.

Ministerstvo predpokladá, že priemerná hodnota lyžiarskeho výcviku je približne hodnota príspevku. "Z bohatého regiónu si škola môže dovoliť pomerne zaujímavé lyžiarske výcviky. Z chudobných regiónov ich organizujú celkom inak," dodal šéf rezortu školstva.

Ministerstvo na svojej webovej stránke zverejní manuál, ako majú školy postupovať, aby príspevok získali. Školy musia nahlásiť prostredníctvom EDUZBERU počty žiakov, ktorí sa v budúcom roku zúčastnia lyžiarskeho kurzu alebo školy v prírode a na ktorých žiada príspevok.

Podpora je súčasťou druhého sociálneho balíka

Počet nahlásených žiakov nesmie presiahnuť na školu 1,2-násobok priemerného počtu žiakov v ročníku na danom stupni ZŠ, respektíve v SŠ. V prípade, že je násobok menší ako 35 žiakov, môže škola zobrať na výcvik 35 žiakov. V prípade, že chce škola poslať viac žiakov, môže rezort školstva požiadať o zvýšenie príspevku. Príspevky, ktoré školy neminú, budú musieť vrátiť.

Škola môže použiť príspevok na pokrytie nákladov na školu v prírode pre toho istého žiaka najviac jedenkrát počas návštevy základnej školy. To isté platí aj pre lyžiarske kurzy, a to osobitne pre ZŠ aj SŠ. Podpora lyžiarskych výcvikov a škôl v prírode je súčasťou druhého sociálneho balíka, ktorý predstavil premiér Robert Fico v máji tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok