Pri pobreží Líbye sa potopila preplnená loď, migranti boli zamknutí v podpalubí

TA3 TASR
28.8.2015 10:14

Počet obetí lodného nešťastia, ktoré sa stalo neďaleko líbyjského prístavného mesta Zuwára stúpol. Na preťaženej lodi, ktorá mala previezť ďalších utečencov do Európy bolo okolo 400 ľudí. Najmenej polovicu z nich sa podarilo zachrániť.

Na lodi bolo okolo 400 ľudí

Životy asi 200 ľudí si vo štvrtok mohlo vyžiadať prevrátenie a následné potopenie lode s prevažne africkými migrantmi. Pripustili to v noci nadnes líbyjské úrady. Incident sa odohral v Stredozemnom mori neďaleko pobrežia Líbye. Nemenovaný bezpečnostný zdroj sa pre agentúru Reuters vyjadril, že na lodi bolo okolo 400 ľudí, pričom jej kapacita bola oveľa nižšia. Mnohí z migrantov boli navyše zamknutí v podpalubí.

Iný vládny zdroj potvrdil potopenie lode, ale k počtu obetí a preživších sa nevyjadril. Líbyjská pobrežná stráž do štvrtka večera zachránila 201 cestujúcich z lode, pričom 147 z nich previezla do internačného tábora pre ilegálnych migrantov, ktorý sa nachádza západne od Tripolisu, informoval Reuters. Migranti na palube potopenej lode pochádzali zo subsaharskej Afriky, Pakistanu, Sýrie, Maroka a Bangladéša, spresnil Reuters.

Smerovali k talianskemu pobrežiu

Nešťastie sa odohralo neďaleko mesta Zuwára, ktoré leží v blízkosti hraníc s Tuniskom a je miestom, odkiaľ na more vypláva väčšina lodí s ilegálnymi prisťahovalcami, smerujúcich následne k talianskemu pobrežiu.

Pri pokusoch dostať sa do Európy plavbou na preplnených či vratkých člnoch prišlo od začiatku tohto roka o život viac ako 2300 ľudí. Podľa štatistiky Medzinárodnej organizácie pre migráciu sa za celý vlaňajší rok vo vodách Stredozemného mora utopilo 3279 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok