V Turecku vypukla nová vlna násilia, pri prestrelke zahynul chlapec

TASR TA3
28.8.2015 06:16

Najmenej sedem ľudských životov si vyžiadali násilné strety medzi tureckými bezpečnostnými jednotkami a militantmi na juhovýchode Turecka. Medzi obeťami prestrelky v provincii Širnak neďaleko sýrskych hraníc sú štyria civilisti vrátane sedemročného chlapca.

Zákaz nočného vychádzania

Životy siedmich ľudí vrátane najmenej štyroch civilistov si vyžiadali boje medzi tureckými bezpečnostnými zložkami a militantmi na prevažne Kurdmi obývanom juhovýchode Turecka. Pri prestrelke, ktorá sa odohrala v okrese Cizre v provincii Širnak v blízkosti hraníc so Sýriou, prišli o život traja civilisti vrátane sedemročného chlapca.

Prestrelka vypukla po tom, ako ozbrojení povstalci zo Strany kurdských pracujúcich podnikli raketový útok na tamojšiu vojenskú základňu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov a vojenské zdroje.


Ďalší incident sa odohral v meste Yüksekova v provincii Hakkari pri hraniciach Turecka s Irakom a Iránom, kde pretrvávajú pouličné prestrelky, a to aj v noci, pričom v meste platí zákaz nočného vychádzania. Podľa prokurdskej Ľudovodemokratickej strany v meste prišli o život traja ľudia a siedmi ďalší boli zranení. Viacerí utrpeli kritické zranenia.
Pri prestrelke v provincii Diyarbakir zahynul jeden príslušník tureckej armády a ďalší štyria utrpeli zranenia.

Predčasné voľby

Dva a pol roka trvajúce prímerie medzi Tureckom a kurdskými militantmi sa skončilo v júli po tom, ako skupina blízka PKK zastrelila dvoch policajtov, na čo Turecko reagovalo náletmi na pozície kurdských povstalcov v Iraku a Turecku. Od obnovenia týchto násilností prišlo podľa odhadov o život asi 800 príslušníkov PKK, viac ako 60 vojakov a policajtov a 12 civilistov, vyplýva z vládnych zdrojov a informácií médií.

PKK je v Turecku, Spojených štátoch a EÚ považovaná za teroristickú organizáciu. Jej boj za nezávislý kurdský štát si od svojho začatia v roku 1984 vyžiadal viac ako 40.000 obetí na životoch. Kurdské vedenie neskôr svoj pôvodný cieľ - vyhlásenie nezávislého štátu - zredukovalo na žiadosť o poskytnutie väčšej miery politickej autonómie od vlády v Ankare.

Nová vlna násilností v Turecku vypukla v politicky nestabilnej situácii, keď sa na základe výsledkov parlamentných volieb zo 7. júla nepodarilo vytvoriť koaličnú vládu a vedenie krajiny rozhodlo, že 1. novembra sa budú konať predčasné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok