Merkelová je správou o mŕtvych utečencoch v Rakúsku otrasená

TA3 ČTK
27.8.2015 15:50

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je správou o mŕtvych utečencoch nájdených v Rakúsku otrasená. Na tlačovej konferencii vo Viedni, kde sa zúčastnila summitu západobalkánskych krajín vyhlásila, že je potrebné utečeneckú krízu solidárne rýchlo vyriešiť.

Európa musí problém solidárne vyriešiť

"Sme samozrejme všetci hroznou správou otrasení," povedala Merkelová. "Pripomína nám to, že musíme problém prisťahovalectva vyriešiť rýchlo a v európskom duchu, to znamená v solidárnom duchu," dodala.

Merkelová taktiež povedala, že Európska únia má povinnosť napomôcť k mieru tam, kde sa bojuje a že sa tiež musí postarať o ľudí, životy ktorých sú v ohrození. "Európa ako bohatý kontinent je podľa môjho pevného presvedčenia v takom stave, aby to zvládla," povedala kancelárka.

Vo Viedni sa zišli zástupcovia západobalkánskych štátov, ktorí jednajú okrem iného o obrovských počtoch utečencov mieriacich cez ich územia do západnej Európy. Správy o náleze možno až 50 tiel utečencov v odstavenom nákladnom aute na východe Rakúska medzinárodnú konferenciu zatienila.

Neschopnosť prijať riešenia

Tragédia pri rakúskej obci Parndorf nemá podľa slovenskej europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej v modernej európskej histórii obdobu. "Aktuálna situácia je výsledkom neschopnosti Európskej komisie a Európskej rady prijať adekvátne riešenia," uviedla vo svojom vyhlásení.

Poukázala na to, že počet utečencov a imigrantov alarmujúco stúpa každým dňom, pričom ide o reálny problém nielen pre Taliansko a Grécko, ale aj pre Maďarsko a Rakúsko. "Európska komisia a najmä jej predseda Jean-Claude Juncker napriek alarmujúcemu stavu, ktorý rástol v letných mesiacoch, ani nenačrtol žiadne nové opatrenie, práve naopak, tvári sa, že ide o záležitosť jednotlivých členských štátov," zdôraznila europoslankyňa.

Krajiny bez reálnych skúseností

Pripomenula, že mnohé členské štáty nemajú reálne skúsenosti s takýmto exodom utečencov a imigrantov, preto za nevyhnutné považuje, aby EK v spolupráci s eurokomisárkou pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věrou Jourovou okamžite iniciovali konkrétne návrhy.

"Je veľmi smutné, nešťastné a neodpustiteľné, koľko ďalších životov muselo vyhasnúť na to, aby sa opäť táto téma začala riešiť nielen z pohľadu nadávok na utečencov, ale hľadania riešení. Súčasťou komplexného riešenia musia byť aj opatrenia, ktoré povedú k vyriešeniu situácie v krajinách, odkiaľ prichádza najviac utečencov," podčiarkla Flašíková Beňová.

Európska únia by podľa nej mala konečne prevziať na seba zodpovednosť a byť iniciátorom medzinárodného riešenia vojnových konfliktov v takýchto krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok