Tajní varovali pred útokmi, Ukrajina oslavuje v pohotovosti

TA3 TASR
24.8.2015 09:37

Ukrajina oslavuje deň nezávislosti. Uplynulo presne 24 rokov od vyhlásenia nezávislosti od Sovietskeho zväzu. V Kyjeve si tento sviatok pravidelne pripomínajú tisícky ľudí. Súčasťou oficiálnych osláv bývajú aj prehliadky armádnej techniky.

Zhoršujúca sa situácia

Ostreľovanie pozícií ukrajinskej armády na východe Ukrajiny si za posledných 24 hodín vyžiadalo život ďalšieho vojaka vládnych síl. Incident, pri ktorom bol ďalší vojak zranený, sa odohral pri meste Avdijivka.

Obe strany konfliktu na ukrajinskom východe sa opäť navzájom obvinili z porušenia prímeria, na ktorom sa dohodli ešte vo februári v bieloruskom Minsku.

V tejto situácii sa v Berlíne uskutoční schôdzka nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s prezidentmi Francúzska a Ukrajiny Francoisom Hollandom a Petrom Porošenkom, počas ktorej budú rokovať o zhoršujúcej sa situácii na východe Ukrajiny.

Seperatisti požadujú dialóg

Politický predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin vyjadril nádej, že Merkelová a Hollande ako garanti plnenia minských protokolov "presvedčia Porošenka, že je nutné, aby sa Kyjev vrátil k mierovému dialógu a realizácii komplexu opatrení", ktoré vyplývajú z minskej mierovej dohody.

Pušilin upozornil, že v opačnom prípade "Donbas zažije ďalšie obete a ničenie" a "Ukrajinu čakajú nové kotly", čím mal na mysli bojové operácie, keď ukrajinskí vojaci bez možnosti úniku uviazli na území kontrolovanom proruskými separatistami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok