Na Slovensko prichádza luxusná automobilka, s vládou podpísala dohodu

TA3 TASR ČTK
11.8.2015 16:31

Robert Fico na mimoriadnej tlačovej konferencii informoval o predbežnej dohode o postavení novej automobilky, ktorú vláda podpísala so spoločnosťou Jaguar Land Rover. Zo Slovenska sa mala stať "preferovaná lokalita".

Bližšie k investícii

Britská automobilka Jaguar Land Rover podpísala so slovenskou vládou memorandum o zámere postaviť svoj nový závod v Nitre. "V posledných hodinách vláda SR a významná britská spoločnosť Jaguar Land Rover podpísali významný dokument, ktorý je míľnikom rokovaní o získaní obrovskej investície v oblasti automobilového priemyslu," uviedol na krátkom brífingu po mimoriadnom rokovaní vlády Fico. Dodal, že ďalšie informácie budú poskytnuté až neskôr.

"S už zavedeným automobilovým priemyslom na vysokej úrovni je Slovensko atraktívnou rozvojovou príležitosťou," informovali predstavitelia automobilky. Denník N informoval, že fabrika by mohla byť od roku 2018 v Nitre a prácu by mohlo získať približne 6000 ľudí. Automobilka teraz spoločne so slovenskou vládou vypracuje štúdiu uskutočniteľnosti závodu, ktorý by postupne v priebehu nasledujúcej dekády mohol vyrábať až 300.000 vozidiel ročne.

Chcú milión áut ročne

Jaguar Land Rover postupne zvyšuje počty modelov, ktoré vyrába mimo Británie. Vlani v októbri otvoril v Číne svoju prvú zámorskú továreň a budúci rok zaháji produkciu aj v Brazílii. Výrobca luxusných automobilov sa tak usiluje o priblíženie produkcie k svojim hlavným trhom. Jaguar Land Rover vlani vyrobil asi 450.000 vozidiel, produkciu však plánuje rozšíriť až na milión áut ročne.

Firma od prevzatia indickou skupinou Tata v roku 2008 ťažila z výrazného posilnenia investícií. V poslednom finančnom roku jej zisk pred zdanením vzrástol na 2,6 miliardy libier, čo bol dvojnásobok výsledku z obdobia pred štyrmi rokmi.

Predbežná dohoda s britskou automobilkou

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok