Vdova po bývalom juhokórejskom prezidentovi pricestovala do KĽDR

TASR
5.8.2015 08:52

Vdova po bývalom juhokórejskom prezidentovi Kim Te-džungovi pricestovala na štvordňovú návštevu Severnej Kórey.

Vdova po bývalom juhokórejskom prezidentovi pricestovala do KĽDR
SITA/AP

Pozval ju Kim Čong-un

Deväťdesiatdvaročná Li Hi-ho má oficiálne na programe prehliadku pôrodnice, sirotinca a detskej nemocnice, nie je však zatiaľ jasné, či sa stretne aj s vrcholnými severokórejskými činiteľmi.

Severokórejskí predstavitelia a bývalí spolupracovníci Kim Te-džunga sa na ceste niekdajšej prvej dámy a podporovateľky medzikórejského zmierenia dohodli začiatkom júla pri stretnutí v pohraničnom meste Kesong.

Severokórejský vodca Kim Čong-un pozval Li Hi-ho na návštevu ešte vlani po tom, ako jej poďakoval za kvetinový dar pri príležitosti tretieho výročia úmrtia svojho otca, bývalého vodcu Kim Čong-ila.

Zmierneniu napätia

Návšteva by mohla prispieť k zmierneniu napätia na Kórejskom polostrove, ktoré v posledných mesiacoch zvýšilo v dôsledku otvorenia kancelárie OSN v Soule, slúžiacej na monitorovanie údajného rozsiahleho porušovania občianskych práv severokórejským režimom a odmietaním Severu prepustiť niekoľko zadržaných Juhokórejčanov.

Kim Čong-il a Kim Te-džung boli aktérmi vôbec prvého medzikórejského summitu v roku 2000. Kim Te-džung ešte v rovnakom roku získal Nobelovu cenu za mier. Zomrel v roku 2009 vo veku 85 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok