Rusko si nárokuje na časť Arktídy, odovzdalo žiadosť OSN

TA3 ČTK
4.8.2015 17:18

Rusko odovzdalo OSN žiadosť, v ktorej si robí nároky na časť Arktídy bohatej na nerasty. Podľa agentúr o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí v Moskve.

Moskva chce  ekonomické využitie

Rusko dúfa, že príslušná komisia OSN jeho nárok na 1,2 milióna kilometrov štvorcových začne posudzovať ešte tento rok. Moskva tvrdí, že Lomonosovov chrbát tiahnuci sa pod hladinou Severného ľadového oceánu od kontinentu smerom k pólu, je predĺžením ruského kontinentálneho šelfu, a že teda má právo na jeho ekonomické využívanie.

Nerastné bohatstvo Arktídy, kde sa podľa agentúry môže skrývať až štvrtina svetových zásob ropy a zemného plynu, chce skúmať aj Kanada, USA, Nórsko a Dánsko. Rivalita medzi týmito krajinami sa ešte zväčšila s tým, ako sa vplyvom topenia polárneho ľadu stáva Arktída prístupnejšia.

Schránka s vlajkou

Súčasná ruská žiadosť sa opiera o výsledky mnohých expedícií, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. Rusko OSN o časť Arktídy pvýkrát požiadalo v roku 2002, ale pre nedostatok dôkazov mu organizácia žiadosť vrátila.

Ako demonštráciu svojich nárokov Moskva vyslala v roku 2007 k Severnému pólu expedíciu, ktorá na morské dno umiestnila kovovú schránku s ruskou vlajkou. V poslednej dobe Rusko posilnilo svoju vojenskú prítomnosť v Arktíde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok