V Česku sa zrazili dva rýchliky, hlásia desiatky zranených

TA3 SITA TASR
4.8.2015 15:56

Na stanici Horažďovice- Předměstí sa zrazili dva rýchliky. Podľa informácií ČT 24 sa zranilo až 50 ľudí, väčšina však utrpela len ľahšie poranenia. Sedem ľudí údajne utrpelo ťažšie poranenia.

Zasahovali aj vrtuľníky

Väčší počet zranených si vyžiadala železničná nehoda v Horažďoviciach na juhozápade Česka, kde sa na stanici zrazili dva rýchliky. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na predstaviteľov železníc a záchrannej služby.

Podľa citovanej hovorkyne štátneho dopravcu České dráhy sa nehoda stala na stanici Horažďovice-Předměstí pri odchode rýchlika smerujúceho z Českých Budějovíc do Plzne. Jeho posledné dva vozne sa vykoľajili a narazili do stojacej súpravy rýchlika z Plzne do Brna.

Dispečerka krajskej záchrannej služby informovala o siedmich "stredne ťažko zranených", nevylúčila však, že "pribudnú ďalší ľudia s ľahšími zraneniami". Zdravotníci na miesto vyslali sedem sanitiek a tri vrtuľníky.

vlak 800.jpg

Zlyhal ľudský faktor

Podľa doterajších poznatkov pracovníkov Železničnej inšpekcie bola príčinou nešťastia zrejme predčasne prehodená výhybka. Obvykle nastavuje výhybky automat, vzhľadom na prebiehajúcu rekonštrukciu tak urobil človek, takže príčinou nešťastia bolo zlyhanie ľudského faktora.

Prípad už vyšetruje polícia pre podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbalosti. Vinníkovi hrozí v prípade potvrdenia viny súdom niekoľkoročné väzenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok