Džihádisti z kalifátu naleteli svadobným podvodníčkam z Čečenska

TASR
4.8.2015 07:19

Čečenské úrady zadržali v metropole Groznyj tri mladé ženy, ktoré pod zámienkou, že sa chcú vydať za džihádistov, vymámili od extrémistického Islamského štátu viac ako 3300 dolárov.

Džihádisti z kalifátu naleteli svadobným podvodníčkam z Čečenska
SITA/AP Twitter/InquisitrWorld

Džihádisti ich príbehu uverili

Čečenská polícia mladým ženám vytýka, že nadviazali kontakt s bojovníkmi IS v Sýrii, poslali im fotografie a dali jasne najavo, že by sa za nich vydali, ale potrebujú peniaze na cestu, aby sa k svojim budúcim manželom dostali.

Ako informovali ruské médiá, mladé ženy neposlali do Sýrie svoje fotografie. Džihádisti však ich príbehu uverili a peniaze im poslali elektronicky na účty, ktoré si ženy pre tento účel v bankách založili. Po poukázaní peňazí účty zrušili a žiadna z nádejných neviest sa na cestu na Blízky východ nevydala.

Tri ženy medzičasom v Čečensku obvinili zo sprenevery, za ktorú im hrozí vysoká pokuta a prípadne aj šesť rokov väzenia.

Potenciálny zdroj nových síl

Vyšetrovateľ z finančnej polície Valerij Zolotariov uviedol, že počas svojej praxe sa s podobným prípadom v Čečensku ešte nestretol. Zdôraznil, že úrady občanom odporúčajú nenadväzovať kontakt s džihádistami a "už vôbec od nich nežiadať peniaze".

Čečensko, kde žije veľmi početná moslimská komunita, sa ocitlo v centre pozornosti IS ako potenciálny zdroj nových síl, preto sa tam snaží naverbovať nových vojakov. Jedna z mladých žien sa vyšetrovateľom priznala, že istý čas veľmi vážne zvažovala ponuku IS odísť do Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok