Obamov plán boja s klimatickými zmenami zavádza prísne obmedzenia

TA3 TASR
4.8.2015 13:47

Prezident USA predstavil doposiaľ najprísnejší plán boja proti klimatickým zmenám. Do roku 2030 chce znížiť emisie oxidu uhličitého o 32 percent.

Americké elektrárne sa tak musia pripraviť na prísnejšie obmedzenia, než na aké sa pôvodne pripravovali. Podľa Obamových slov by svet už nemusel byť schopný zvrátiť globálne otepľovanie, ak sa včas neprikročí k razantnému riešeniu tejto problematiky. Obamove slová pred Bielym domom zazneli osem mesiacov pred konaním medzinárodného summitu o klimatických zmenách, ktorý sa bude konať v Paríži.

Prezident však odmietol kritiku, že jeho plán prinesie obyvateľom Spojených štátoch zvýšenie poplatkov za energiu, ešte výraznejšie zasiahne chudobnú časť obyvateľstva a bude znamenať zredukovanie pracovných miest. "Ide o správnu vec," uviedol Obama na margo predmetného opatrenia.

Obama ďalej zdôraznil, že nové smernice pre elektrárne sú "najdôležitejším krokom", aký dosiaľ Amerika učinila v boji proti klimatickým zmenám. Jeho zámer počíta so znížením emisií oxidu uhličitého do roku 2030 o 32 percent, píše agentúra AP. Oponenti hodlajú daný plán napadnúť na súde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok