Jemenská armáda sa vraj zmocnila najväčšej vojenskej základne

SITA ČTK
3.8.2015 18:45

Stovky vládnych vojakov, desiatky tankov a obrnených transportérov postupovali smerom na vojenskú a leteckú základňu Anád v južnom Jemene po tom, ako pozemným jednotkám otvorili cestu nálety koalície arabských štátov vedenej Saudskou Arábiou.

Jemenská armáda sa vraj zmocnila najväčšej vojenskej základne
SITA/AP

Desiatky obetí

Oznámili to nemenovaní armádni predstavitelia Jemenu, na ktorých sa odvolala agentúra AP. Spojeneckí bojovníci podľa nich prevzali kontrolu nad touto kľúčovou armádnou základňou.

Veliteľ operácie na znovuzískanie základne povedal, že je plne pod kontrolou síl verných jemenskému prezidentovi a desiatky húsijských povstalcov zahynuli alebo padli do zajatia.

70 kilometrov od prístavného mesta Aden

Predstavitelia šiitského povstaleckého hnutia húsíov však vyhlásili, že základňu majú stále pod svojou kontrolou, a to i napriek prudkým bojom a pokračujúcemu bombardovaniu koaličných lietadiel.

Spojenci jemenského exilového prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího podporovaní Saudskou Arábiou, známi ako Ľudový odpor, obsadili oblasti v blízkosti strategickej leteckej základne Anád už koncom júla.

Niekdajšie dôležité miesto špionážnych operácii USA proti vplyvnej odnoži teroristickej siete al-Káida v Jemene sa nachádza asi 70 kilometrov severne od prístavného mesta Aden. Anád sa považoval za baštu húsíov podporovaných Iránom v južnom Jemene.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok