Robot stopoval naprieč Spojenými štátmi, prišiel o hlavu

SITA
3.8.2015 16:19

Robot hitchBOT, ktorý cestoval stopom, svoju púť po USA predčasne ukončil kvôli vandalom. Na cestu vyrazil 17. júla zo Salemu v Massachusetts, pričom jeho cieľom bolo dostať sa do San Francisca. V sobotu večer ho však vo Philadelphii poškodili neznámi páchatelia.

Robot stopoval naprieč Spojenými štátmi, prišiel o hlavu
SITA/AP

Ďalšie dobrodružstvá

"Moje telo zničili. Dobrým robotom sa občas stávajú zlé veci! Nateraz sa môj výlet skončil, moja láska k ľuďom však neskončí nikdy," uviedli v mene hitchBOTa na oficiálnej webstránke ľudia, ktorí stoja za projektom.

"Vieme, že mnohí fanúšikovia hitchBOTa budú sklamaní, chceme ich preto uistiť, že tento úžasný experiment sa ešte neskončil. Budeme sa zaoberať tým, čo si z toho môžeme odniesť a budeme tiež plánovať ďalšie dobrodružstvá ľudí a robotov. Nemáme záujem vypátrať a potrestať ľudí, ktorí zničili hitchBOTa. Chceme spomínať na to pekné a boli by sme radi, ak by to isté urobili aj ostatní hitchBOTovi priatelia," uviedli ďalej na webstránke. Výskumník David Smith sa pre CBC News vyjadril, že robot prišiel o niekoľko častí.

Zisťovali reakcie ľudí

"Vieme o tom, že mu chýba hlava. Bol v zlom čase na zlom mieste," skonštatoval Smith. Robot, ktorého skonštruovali spomínaný David Smith a Frauke Zeller, cestoval vlani v lete po Kanade. Tento rok sa stopom presúval po Nemecku a Holandsku. Krátko predtým, než ho zničili, ho z auta vyložili Jesse Wellens, ktorý sa preslávil zábavnými videami, a jeho kamarát Ed Bassmaster.

Vedci hitchBOTa zostrojili, aby zistili, ako ľudia reagujú na robotov a ako s nimi komunikujú. Bol vybavený kamerou, mikrofónom, reproduktorom, 3G, Wi-Fi, GPS či LED obrazovkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok