Aténska burza ukončila prvý deň obchodovania s veľkými stratami

TA3 TASR
3.8.2015 10:59

Aténska burza uzavrela prvý deň obchodovania po piatich týždňoch vynútených "prázdnin" s veľkými stratami. Hlavný akciový index ASE sa totiž znížil o vyše 16 %, pričom akcie gréckych bánk sa prepadli až o 30 %. Informovala o tom agentúra Reuters.

Najhoršie dopadli akcie gréckych bánk

Hlavný index ASE sa hneď po otvorení burzy prepadol o 23 %, neskôr však časť strát zmazal a do konca obchodovania sa znížil o 16,2 %. Toto je najhorší burzový výsledok minimálne od roku 1985, keď sa začalo s "moderným" systémom záznamov. Je dokonca horší ako 15-% pokles akciového indexu po páde burzy na Wall Street.

Najhoršie dopadli akcie gréckych bánk, ktoré sa podieľajú približne 20 % na celkovom indexe ASE. Akcie všetkých päť gréckych bánk, s ktorými sa obchoduje na aténskej burze (National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank, Attica Bank a Eurobank) zostali nakoniec zablokované po väčšinu obchodovania, keďže o ne nebol záujem.

Gréci totiž v uplynulých mesiacoch doslova vyplienili svoje bankové účty. Snažili sa vybrať z nich čo najviac peňazí zo strachu, že po vystúpení Grécka z eurozóny a návratu k drachme sa hodnota ich vkladov výrazne zníži. Banky držala nad vodou len núdzová likvidita od centrálnej banky.

Niektoré akcie posilnili

Obchodníci očakávajú, že hodnota akcií gréckych bánk sa ešte viac prepadne, než o ne začnú mať investori znova záujem. Ale akcie niektorých gréckych firiem nedopadli až tak zle. Týka sa to najmä firiem, ktoré podnikajú aj v zahraničí, napríklad telekomunikačnej OTE Telecom, ktorej akcie oslabili o 11,5 %, či stávkovej spoločnosti OPAP.

Avšak našlo sa aj pár firiem, ktorých akcie posilnili, napríklad výrobca nábytku Dromeas SA. Hodnota jeho akcií stúpla o približne 29 % vďaka kontraktu za 30 miliónov eur na dodávku nábytku pre kancelárie Európskej komisie.
Grécko rokuje s veriteľmi o treťom záchrannom úvere. Vláda v Aténach sa s nimi potrebuje urýchlene dohodnúť a získať ešte tento mesiac prvú splátku z úveru, aby mohla 20. augusta vyrovnať svoj dlh voči Európskej centrálnej banke.

Ale EK sa obáva, že to Atény nestihnú a budú musieť požiadať Európsku úniu o ďalší preklenovací úver. Jeden v hodnote 7,2 miliardy eur dostali minulý mesiac, aby mohli vyrovnať nedoplatky Medzinárodnému menovému fondu a splatiť svoje dlhopisy, ktoré nakúpila ECB.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok