Novozélandskí policajti zastrelili mladého Slováka, zavolal ich sám

TA3 TASR
3.8.2015 09:54

Polícia na Novom Zélande zastrelila v meste Auckland 21-ročného Slováka Dávida Červeňa. Polícia ho hľadala pre podozrenie z troch ozbrojených lúpeží v meste. Polícia mladého muža zastrelila po vyhrážkach, že použije zbraň.

Políciu privolal sám

Novozélandskí policajti zastrelili v centre Aucklandu 21-ročného Slováka, ktorého hľadali pre podozrenie z troch ozbrojených lúpeží v oblasti tohto mesta na severe krajiny. Policajti strieľali na Dávida Červeňa v parku Myers Park po tom, ako pohrozil použitím strelnej zbrane. Polícia však nemôže potvrdiť, či zbraň skutočne mal, informoval Novozélandský rozhlas.

Polícia oznámila, že do parku zavolal jej príslušníkov sám Dávid Červeň telefonicky v nedeľu o 19.23 h. Vyslaným neozbrojeným policajtom povedal, že má zbraň, preto privolali ozbrojených kolegov. Podľa polície sa pokúsili s mužom rokovať, no neúspešne, a vystrelili naňho okolo 19.45 h, keď "dal najavo", že sa chystá použiť zbraň. Zomrel na mieste.

Kamera zachytila celý incident

Veliteľ polície v Aucklande Richard Chambers na tlačovej konferencii obhajoval postup policajtov s tým, že urobili všetko, čo mohli, s informáciami, ktoré mali k dispozícii. Súčasťou vyšetrovania budú aj zábery z bezpečnostnej kamery v parku, ktorá celý incident zachytila.

Zbraň, o ktorej mladý muž hovoril, sa zatiaľ nenašla. Správy na sociálnych médiách naznačujú, že policajti mohli vystreliť päť- až šesťkrát, Chambers však povedal len to, že išlo o viac než jeden výstrel. Prípad bude predmetom troch vyšetrovaní, z nich jedno bude zamerané na preverenie postupu policajtov.

Podozrivý z troch lúpeží

Dávid Červeň podľa úradov pricestoval na Nový Zéland 20. marca a mal 12-mesačné víza pre pracovnú dovolenku. Jeho rodinu upovedomili o jeho smrti za asistencie Interpolu, uviedol honorárny konzul Peter Kiely. Dodal, že nevie, kde muž žil a pracoval, patril však k 100 mladým ľuďom zo Slovenska, ktorí sú v súčasnosti na Novom Zélande v rámci populárneho programu pracovných dovoleniek.

V nedeľu zverejnila novozélandská polícia fotografiu Dávida Červeňa s tým, že ho hľadá v súvislosti s troma lúpežami v obchodoch s alkoholom. Dôkazy v jednom z nich ho spájali s činom. Podľa polície zrejme pri týchto lúpežiach nebola použitá strelná zbraň.

Údajne sa správal chladnokrvne

Zamestnanec jedného z vykradnutých obchodov podľa spravodajského servera Stuff.co.nz povedal, že považoval páchateľa za Rusa vzhľadom na silný prízvuk zmiešaný s niekoľkými miestnymi slovami. Lupič ho ohrozoval veľkým nožom, správal sa však chladnokrvne.

"Bol ako profík... Bol veľmi pokojný a nebol tam hnev, krik alebo tak, len prišiel a hovoril veľmi pokojne," vyhlásil.
Hovorkyňa aucklandskej polície uviedla, že polícia vie o existencii účtov, ktoré mal na sociálnych médiách muž menom Dávid Červeň, ktorý sa venoval kickboxu. Vyšetrovatelia skúmajú, či ide o tú istú osobu, dodáva Stuff.co.nz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok