Po Cecilovi podozrieva Zimbabwe ďalšieho Američana z nelegálneho lovu leva

ČTK
2.8.2015 18:16

Leva Cecila zabil začiatkom mesiaca zubár z Minnesoty. Podozreniu teraz čelí aj lekár z Pensylvánie. Tiež údajne zabil leva pri nelegálnom love.

Po Cecilovi podozrieva Zimbabwe ďalšieho Američana z nelegálneho lovu leva
SITA/AP

Jeden sa priznal, druhý je podozrivý

Zimbabwe podozrieva ďalšieho Američana zo zabitia leva pri nelegálnom love blízko národného parku Hwange. Lev bol údajne zabitý v apríli. Správa prichádza krátko potom, čo bol obvinený americký lovec z nelegálneho zabitia obľúbeného leva Cecila.

Podozrivým z nelegálneho zabitia je lekár Jan Casimir Seski z Pensylvánie. Zimbabwianske úrady už v tejto súvislosti zatkli majiteľa pozemku Headmana Sibandu, ktorý pomáha polícii s vyšetrovaním. Oznámenie o zabití dostali úrady tento týždeň.

Najslávnejšieho zimbabwianskeho leva, trinásťročného Cecila, zabil začiatkom júla Američan Walter James Palmer, zubár z Minnesoty. Zimbabwe už požiadalo USA o jeho vydanie. Palmer sa k činu priznal. Tvrdí ale, že nevedel o tom, že koná v rozpore so zákonom. Údajných sprievodcov už zimbabwianske úrady obvinili z pytliactva.

Zastavili lov

V sobotu úrady s okamžitou platnosťou zastavili lov levov, leopardov a slonov v oblasti okolo národného parku Hwange. Zakázaný bol aj lov lukom a šípmi.

Zimbabwe umožňuje lovcom za poplatok legálny odstrel slonov, byvolov a levov mimo rezervácie. Údajne tak získava peniaze na ďalšiu ochranu prírody. Po Cecilovom zabití podpísalo asi 130.000 ľudí petíciu adresovanú zimbabwianskemu prezidentovi Robertovi Mugabemu. Požadujú v nej, aby krajina prestala vydávať povolenia na odstrel ohrozených zvierat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok