MMF sa nechce zúčastniť na treťom balíku pomoci Grécku

TASR
2.8.2015 12:11

Neochota MMF zapojiť sa do tretieho balíka pomoci Grécku spôsobuje spolkovej vláde veľké ťažkosti. V nasledujúcich týždňoch musí získať súhlas spolkového parlamentu na pokračovanie pomoci Aténam. Kancelárka Angela Merkelová doteraz trvala na tom, že na pomoci Grékom sa musí zúčastniť aj MMF.

MMF sa nechce zúčastniť na treťom balíku pomoci Grécku
SITA/AP

Medzinárodný menový fond sa zatiaľ nechce zúčastniť na treťom balíku pomoci Grécku. Nemecký manager magazin na svojom portáli v tejto súvislosti cituje jeho zástupcu, ktorý novinárom objasnil príčinu: "MMF môže podporovať len komplexné programy."

Obe strany by mali prijať ťažké rozhodnutia. Z gréckej strany sú nevyhnutné reformy a veritelia by mali odpustiť krajine časti dlhov. Kým sa strany na tom dohodnú, prejde určitý čas. MMF sa môže na akcii zúčastniť až vtedy, keď sa prijmú príslušné kompromisné závery.

Požiadavku generálnej riaditeľky MMF Christine Lagardeovej na zmiernenie gréckeho dlhového bremena zatiaľ odmietajú nemecká spolková vláda a ďalší členovia EÚ. Britský denník Financial Times z dôverného dokumentu MMF citoval: "Rozdiely medzi názormi MMF o odpustení časti dlhu a terajšou diskusiou Európanov sú veľmi veľké."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok