Pošta má záujem o elektronizáciu diaľničných známok

TA3
2.8.2015 10:25

Slovenská pošta potvrdila, že sa zapojila do novej súťaže Národnej diaľničnej spoločnosti na prevádzkovanie systému elektronických diaľničných známok. Zdôvodnila to tým, že má skúsenosti z poskytovaním vlastných elektronických služieb, ako aj elektronických služieb štátu.

Pošta má záujem o elektronizáciu diaľničných známok
SITA

Pošta už zabezpečuje predaj a distribúciu klasických nálepiek

"Slovenská pošta má takisto dlhoročné skúsenosti s predajom doterajších diaľničných známok a svojou účasťou v tendri má záujem nadviazať na túto dlhodobú skúsenosť a tradíciu," informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

V súčasnosti pokračuje proces verejného obstarávania, pošta sa preto k bližším podrobnostiam nemôže vyjadrovať. "Poskytovanie takýchto informácií by mohlo ovplyvniť priebeh obstarávacieho procesu a konkurencieschopnosť Slovenskej pošty v hospodárskej súťaži," uviedla Pondelová.

Štátna poštová spoločnosť v tomto roku pre NDS zabezpečuje predaj a distribúciu klasických diaľničných nálepiek. Má predbežne záujem aj o účasť v súťaži na predaj a distribúciu diaľničných nálepiek na rok 2016. "Slovenská pošta si prevzala súťažné podklady a zvažuje účasť vo verejnom obstarávaní na predaj a distribúciu diaľničných nálepiek 2016," priblížila Pondelová.

Na základe úspešnosti v súťaži na predaj a distribúciu diaľničných nálepiek na rok 2015 tak spoločnosť podľa hovorkyne našla ďalšiu činnosť, ktorá nahradila časť výpadku príjmov z klasických služieb.

 

O elektronizáciu sa uchádzajú štyri spoločnosti

Vo verejnej súťaži na poskytovanie služby výberu a evidencie úhrady diaľničných známok pre automobily do 3,5 tony podali ponuky štyria uchádzači. Nedávno to potvrdil generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš. Účasť v tomto tendri potvrdila aj spoločnosť SkyToll, a.s., ktorá od roku 2010 prevádzkuje systém elektronického výberu mýta.

"Spoločnosť SkyToll poslala ponuku do verejnej súťaže na poskytovanie služby výberu a evidencie úhrady diaľničných známok. K prebiehajúcej súťaži SkyToll nemôže poskytovať žiadne ďalšie informácie," povedal manažér pre komunikačnú stratégiu SkyToll Anton Bódis.

Predseda predstavenstva firmy Paywell Peter Stano odkázal, že do novej súťaže na elektronizáciu diaľničných známok sa nezapojili. Do predošlej užšej súťaže, ktorú musela NDS pre porušenie pravidiel verejného obstarávania zrušiť a vyhlásiť novú, sa táto firma mala prihlásiť. NDS uzavrela s Paywellom vlani v novembri osemročnú zmluvu na poskytovanie služby na overovanie platieb mýta palivovými kartami. Paywell mal získať z každej transakcie pôvodne 6,75 % a dodatkom tento podiel klesol na 6,15 %. V tejto súťaži sa zúčastnila aj firma Kedros, a.s. Na otázku, či sa prihlásila aj do tendra na elektronizáciu diaľničných známok, neodpovedala.

Predpokladaná cena zákazky je 30,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, resp. 36,96 mil. eur vrátane dane a trvať by mala 67 mesiacov, teda päť rokov a sedem mesiacov. V predpokladanej hodnote služby je zahrnutá aj opcia na predĺženie zmluvy o 36 mesiacov predbežne za 12,4 mil. eur bez dane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok