Rezort práce pomáha týraným ženám, zriadil bezplatnú nonstop linku

SITA
1.8.2015 14:05

Ženám, ktoré zažívajú násilie, pomôže národná bezplatná nonstop linka 0800 212 212. Informuje o tom na svojej internetovej stránke ministerstvo práce, ktoré je odborným garantom a iniciátorom národného projektu Prevencia a eliminácia násilie na ženách, v rámci neho linku realizujú.

Rezort práce pomáha týraným ženám, zriadil bezplatnú nonstop linku
SITA/AP

Krízová pomoc a informácie

Linka je pre ženy, ktoré sú ohrozené alebo zažívajú násilie, dôverným a bezpečným priestorom. "Poradkyne na linke poskytujú krízovú pomoc a všetky potrebné informácie. Sú pripravené hovoriť o všetkých druhoch násilia, s ktorými sa ženy vo svojich životoch stretávajú," uvádza rezort. Poradkyne sa spolu s volajúcou ženou snažia minimalizovať riziko, ktorému je v násilnom vzťahu vystavená. Informácie, ktoré volajúca žena poskytne, sú absolútne dôverné, upozorňuje ministerstvo.

Národná linka je však i miestom prvého kontaktu, kde ženy dostanú všetky dôležité a potrebné informácie o násilí páchanom na nich, no najmä o násilí v blízkych vzťahoch. Poradkyne odpovedajú taktiež na základné otázky o právnej pomoci a asistujú ženám pri hľadaní ďalšej pomoci v jej regióne.

Môžu kontaktovať políciu

Národná bezplatná linka je dostupná pre všetky ženy, a teda aj pre tie, ktoré majú sťažený prístup k potrebným informáciám, pretože majú zdravotný alebo iný hendikep. "S poradkyňami sa môžete spojiť prostredníctvom bezplatnej telefonickej linky a v blízkej budúcnosti aj cez internetovú komunikáciu alebo prostredníctvom emailu," vysvetľuje rezort práce. V prípade akútneho ohrozenia či určitých presne vymedzených situácií poradkyne so súhlasom ženy kontaktujú políciu, záchrannú zdravotnú službu alebo inú inštitúciu, ktorá jej môže pomôcť.

Linku implementuje Inštitút pre výskum práce a rodiny v rámci národného projektu Prevencia a eliminácia násilia na ženách. Ten je financovaný zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok